Ако пропусна нещо ще го допълним в последствие.
Тук можете да питате всичко за средновековните мечове (и аз ще питам ) :Д
Да започнем с анатомията(някой неща ще ги напиша на английски тъй като не знам как точно им е превода)
1. Point -- На български това е просто "Връх"
2. Weak(foible) -- Това не е "слаба точка" а "слаба част", която е от върха до средата на острието.
3. Strong(forte)-- Това съответно не е "силна точка" а силна част", която е от средата на острието, до гарда.
4. Център на перкусия(център на удара) -- това е участък, където вибрациите на острието са най малки. Всъщност има два такива центъра. Единият е непосредствено до гарда, другият е на известно разстояние - 25-30см. от върха. Може лесно да се види мястото му, като държим хлабаво меча за дръжката, във вертикално положение и ударим няколко пъти по помела. При това острието започва да вибрира, но точно центъра на перкусия остава неподвижен.
5. Ricasso -- Рикасото е незаточен участък, който може да го има, но може и да го няма( и в много случаи наистина го няма) в основата на острието, до гарда.
6. Edge -- Режещ ръб, или лезвие.
7. Fuller -- Канал. Изобщо не служи да се стича никаква кръв. Каналът(каналите, може да са няколко) имза цел да олекоти и заздрави острието, а също може да спогне за по-прецизното балансиране на оръжията.
8. Hilt -- Това не е "дръжка" ами включва в себе си гарда, дръжката и помела. Няма запазен български термин. Тоест или трябва да се използва "Хилт", или "Ефес", или да се измисли и наложи бълагрски термин, което ще е доста трудно.
9. Cross -- Guard -- "Гард", или "Предпазител" за тези, които се дразнят от чуждици.
10. Grip -- Ето това е "дръжка" или "ръкохватка".
11. Помел -- и тука няма българско съответствие, а и сред хората, които реално използват мечове, терминът "помел" вече се е наложил.
12. Peen block -- Въобще помелът не се държи от гайка, поне не и на качествените мечове и със сигурност не на средновековните. Това което стърчи от помела, е опашката на острието, която разклепана с удари, така че да занити помела на мястото му. В някои случаи тази подаваща се от помела част от острието може да е декоративно оформена, или пък да е добавен декоративен детайл преди занитването.
13. Tang -- "опашка" на острието.
14. Blade -- острие.
Tипология на меча
Типология в Wikipedia
Ако има нещо което съм пропуснал, пишете за да го добавя.
Последната промяна е направена от Tears Of Rage на Вто Дек 13, 2011 7:50 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти