Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

+2
гаден пухчо
Протостратор
6 posters

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ

Бъдъмба
    Бъдъмба

Брой мнения : 215
    Местожителство : Варна

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 Empty Re: Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ

Писане by Бъдъмба Съб Авг 11, 2012 5:12 pm

Shocked
    Да не си объркал стенописа? Нищо халчесто не виждам.
    Thinkerman
    Thinkerman

Брой мнения : 50

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 Empty Re: Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ

Писане by Thinkerman Нед Авг 12, 2012 1:37 am

гаден пухчо написа:Павези със сигурност,но не такива,каквито познаваме,не ме питай от къде знам,но е сигурно,доста различни от западните.

Имаше едно изображение на такъв тип, какъвто са ползвали унгарците, но трябва Сондоке да намери изображението. :Д

На тези павизи, за които говориш, имаш ли някакво изображение?

Бъдъмба написа:Доколкото знам всичките ни ризници (вкл. по изображения) са с къс ръкав или въобще без такъв. Не съм много сигурна кога се появява ватенката, имам един любим стенопис от 14ти век, където се вижда ясно, за по-стари не се сещам.
    А тия халчести защити за ръце и крака съвсем ме хвърлиха в тъча, откъде черпиш инфо?
    Бях чел в един форум преди година, че има находки на чорапи и ръкавици, може и да са в грешка.

Така или иначе чорапи и ризници с дълъг ръкав имаме в изобилие в Манасиевата(или някакви други метални защити, които поради състоянието на изображенията, не могат да се разчетат). Такова е и мнението на Иъй Хийт.

гаден пухчо написа:Вероятно има предвид като тези.Това не е единственото изображение,но според мен на Балканите подобна защита е с декоративен текстил отгоре.на запад същите са си голи халки.
    https://2img.net/r/ihimizer/img401/1183/140170a.jpg

И аз не виждам нещо, наподобяващо халки.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Нед Авг 12, 2012 8:03 am

Естествено,че няма да видите Very Happy Ще потърся и "рицарския"аналог,за да сравните.Колкото до чорапа,открит е край Брацигово през 1927год.Халките са с диаметър 9мм,дебелина на тела 2мм.Тегло 3,7кг,дължина 84см,макс. ширина 24см,стъпало 30см.
    Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 88420571

Ето и западните аналози на това за което говорих по-горе

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 Chausseschainmaille

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 Hortusdeliciarum363m

Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Брой мнения : 774
    Местожителство : Станимака

Писане by Протостратор Пон Юли 15, 2013 11:45 am

Разгледали сме много по темата за въоръжението и снаряжението на българският войник от ВБЦ.
    Насочил съм се да пресъздам тежко въоръжен войник от периода на Асеневци (Асен, Петър, Калоян, Иван Асен II)
    Това ще отнеме ужасно много време, предимството на това е , че ще имам време да събера информация.

До колкто виждам, са допустими дори и плетените от стомана чорапи. Освен чорапите мисля да си направя и подплатена шапчица над която ще сложа плетен койф, а над него шлем.

- За плетените чорапи искам да попитам, те трябва ли да са найстина чорапи, или са допустими и такива, каквито е показал пуха в последният си пост, тоест да се вързват отзад.
    Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ВБЦ - Page 2 Hortusdeliciarum363m

- Виждам много изображения на шлемове , искам да попитам има ли шлем който да покрива и лицето, или са само сигментни такива като асеновградският и еврпейските им аналози.

- Говорих много за наколениците и защитите за под лакетниците(незнам как да ги назова), такива примери са се срещали и при нас. Затова може ли някой който е запознат повече с това да ми даде пример за такива защити.

- За защита на тялото - плетена ризница, и от горе вместо ламелар, не са ли са срещали някакви други доспехи? Или задължително трябва да е ламелар?
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Пон Юли 15, 2013 6:07 pm

Има доста стенописи на светци-войни и колкото и някои от нас да ги отричат,показват доста от защитното въоръжение на балканите в онзи период.Утре ще пусна малко снимки.

Sponsored content

Писане by Sponsored content

В момента е: Пон Ное 25, 2024 11:20 am