Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

4 posters

Средновековният български войник от ВБЦ

Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Брой мнения : 774
    Местожителство : Станимака

Средновековният български войник от ВБЦ Empty Средновековният български войник от ВБЦ

Писане by Протостратор Чет Дек 29, 2011 6:49 pm

Не знам къде да пусна темата затова я пускам тук.
    Вече в традиция има такава тема, но започвам да се чудя, дали българските войници или въобще по нашите земи са носили туники, туниките са типично западно европейски дрехи. Може да сме заимствали и от тях, не е изключено.Та въпроса тук е, какви дрехи са носили българските войници през второто българско царство? Има ли сведения за български войници със туники?

Риза, долни гащи, хосе и туника и от горе броните и ризниците
    или направо са слагали текстилната броня и ризницата върху ризата си или върху кафтана си.

Тъй като се опитвам да направя реконструкция на войник от ВБЦ и затова запитвам във форума.
    Дали за пролетта и лятото ще е достатъчно една риза или ще трябва и туника.
    В началото гледах от Скилица, но там няма много подробности, войника от Скилица сякаш няма туника, а върху ризата е сложил текстилна броня и ламеларка.
    Но сега вече не знам от къде да гледам.
    Като се замисля не искам да бъде нещо като западен войник изгубил се на Балканите.
    bbedrosov
    bbedrosov

Брой мнения : 50
    Местожителство : Бургас

Средновековният български войник от ВБЦ Empty Re: Средновековният български войник от ВБЦ

Писане by bbedrosov Чет Дек 29, 2011 7:46 pm

Туй съм аз през август на Царевец

С железата:
    Средновековният български войник от ВБЦ 024556004

Средновековният български войник от ВБЦ 024556011

Средновековният български войник от ВБЦ 024555988

и без тях
    Средновековният български войник от ВБЦ 024555943

Средновековният български войник от ВБЦ 024555956

Риза, туника, гамбезон, чак тогава ламелара - въпреки жегата всичко е ОК. И особено лятото - без кафтан под железата, особено ако е вълнен

Tears Of Rage написа:..... но започвам да се чудя, дали българските войници или въобще по нашите земи са носили туники, туниките са типично западно европейски дрехи.....

Това пък откъде ти дойдеbounce bounce
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Средновековният български войник от ВБЦ Empty Re: Средновековният български войник от ВБЦ

Писане by Протостратор Чет Дек 29, 2011 8:24 pm

Снимките са страхотни
    Значи не мога да мина без туника, няма да я пропускам.
    а тази червената дреха туниката ли ти е?
    bbedrosov
    bbedrosov

Писане by bbedrosov Чет Дек 29, 2011 9:32 pm

Да, това е туниката
    Някъде из "Традиция" Италианеца беше пуснал наскоро едни линкове с кройки.

Имай обаче в предвид, че тоз' червен цвят е гъзарски и за по-прост воин не е много подходящ. Там работа ти вършат по-скоро естествения цвят на лен (един такъв жълтеникав) или нещо по-просто оцветено. Имах някъде и разни стари рецепти - лучени кори, орехови листа и незнамси още какво.
    Освен това, поради сериозно закръгления пълнеж Very Happy bounce Very Happy туниката ми стои някак си къса. Добрата дължина е някъде до около коленете.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Чет Дек 29, 2011 9:43 pm

Ето какво съм направил до сега

Средновековният български войник от ВБЦ Pic_0410

Средновековният български войник от ВБЦ Pic_0413

Клиновете са пришити от страни.
    Ризата е до коленете, а долните гащи са ми малко под коленете.

Много съм смешен знам Basketball

След нова година отивам да взимам платове за хосен-а и туниката.
    Хосен-а и туниката исках да ги направя от тъмно червен цвят, но щом този цвят е прекалено гъзарски, ще измислим някой по простичък цвят.
    Клиновете на туниката трябва да са отпред, отзад, от ляво и от дясно?
    поне така съм разбрал от една кройка в една електрона книга
    ето кройката

Средновековният български войник от ВБЦ Tmta_011

Ти сложил ли си клинове на твоята туника и колко клинове са?
    bbedrosov
    bbedrosov

Писане by bbedrosov Чет Дек 29, 2011 10:12 pm

Абре, скив какво стана.....

Това за цвета не беше напълно сериозно. Може и да ползваш червен щом ти харесва, но имай предвид, че наистина не е бил цвят разпространен сред простолюдието
    Иначе - моята туника е с два клина отстрани. Ако се разровя, ще намеря и кройката, но като цяло - повтаря кройката на ризата и не е задължително да има клин отпред и отзад.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Чет Дек 29, 2011 10:21 pm

Стига да намеря лен със естествен тъмно-червен цвят, ще е хубаво. Не държа много на тъмно червеното. Просто да се отличава от ризата.
    То ако е само с два клина, значи е абсолютно повторение на ризата.
    Аз даже мисля туниката да я направя от лен, но малко под коленете за да ми покрие ризата. И с 4 клина, от пред отзад и от двете страни(ляво и дясно), за да предаде още повече ширина.
    Надявам се да не е грешка със 4 клина и с такава дължина.

Благодаря ти за помощта Smile
    bbedrosov
    bbedrosov

Писане by bbedrosov Чет Дек 29, 2011 10:24 pm

Tears Of Rage написа:.....Надявам се да не е грешка със 4 клина и с такава дължина....

Не е грешка - и така става
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Чет Дек 29, 2011 11:05 pm

Да те питам последно, страничните (ляво и дясно) клинове трябва да са 25 см, а тези който са отпред и отзад , и те ли трябва да са задължително 25 см, или може да са по - малки, примерно 20 см.
    Или всъщност има само един допълнителен клин отпред в средата (center gores) ?
    Защото сигурно ще стане прекалено широко.

Средновековният български войник от ВБЦ Sewing-layout
    bbedrosov
    bbedrosov

Писане by bbedrosov Пет Дек 30, 2011 9:13 pm

Ами да, туниката става доста широка по долния ръб.

Я да скив .... мда - без подгъвите, моите клинове са по около 50 см всеки, така че ми добавят сумарно около метър в обиколката (2 х 0,5 = 1 м).
    Така, че спокойно можеш да сложиш 4 клина х 25 см. Разширяването ще бъде същото.

П.П. Сега като си помисля (без обаче да съм напълно сигурен, защото я ших през 2008 тая туника), защо имам едни такива спомени, че по моята кройка и разясненията към нея, имах възможност да избера или 4 клина (ляво, дясно, отпред, отзад - като при теб) или предварително да ги съединя два по два и да ги сложа вляво и вдясно. И в двата случая било автентично.
    И аз избрах втория вариант.

Старост-нерадост, че не си спомням сайта. Ако го издиря, ще го пусна.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пет Дек 30, 2011 9:26 pm

Клиновете на ризата ми са разгънати 50 см, а така пришити и сгънати са 25 см.
    Мисля си, да използвам същата схема която ползвах за ризата, но да сложа един клин(отпред) или два клина допълнително (отпред и отзад).
    Като страничните са колкото тези на ризата, а допълнителните клинове да са, да кажем 20 см. централният и задният клин да са по 20 см, ще бъде ли приемливо? 50+50+20+20 = 1.40 м ....
    Извинявам се, че питам толкова глупави въпроси, просто не бих искал да сгреша, тъй като платовете не са много ефтини, а съм във финансова криза Very Happy

ето схемата която ползвах за ризата.
    Средновековният български войник от ВБЦ Drehi110

Ето тази туника ми грабна окото. При нея има 3 клина (ляво, дясно и отпред)

Средновековният български войник от ВБЦ Tunic310
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Брой мнения : 301

Писане by Hobgoblin Съб Яну 14, 2012 8:31 pm

Алелее бай Ангеле само острата качулка и маската ти липсват Very Happy Very Happy Very Happy
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Съб Яну 14, 2012 8:33 pm

Накрая и наметало с качулка мисля да си направя такаче...
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Брой мнения : 301

Писане by Hobgoblin Съб Яну 14, 2012 8:41 pm

Не ме разбра но как да е Very Happy
    orc_chieftain
    orc_chieftain

Брой мнения : 3

Писане by orc_chieftain Нед Яну 15, 2012 11:30 pm

Tears Of Rage написа:Клиновете на ризата ми са разгънати 50 см, а така пришити и сгънати са 25 см.
    Мисля си, да използвам същата схема която ползвах за ризата, но да сложа един клин(отпред) или два клина допълнително (отпред и отзад).
    Като страничните са колкото тези на ризата, а допълнителните клинове да са, да кажем 20 см. централният и задният клин да са по 20 см, ще бъде ли приемливо? 50+50+20+20 = 1.40 м ....
    Извинявам се, че питам толкова глупави въпроси, просто не бих искал да сгреша, тъй като платовете не са много ефтини, а съм във финансова криза Very Happy

ето схемата която ползвах за ризата.
    Средновековният български войник от ВБЦ Drehi110

Ето тази туника ми грабна окото. При нея има 3 клина (ляво, дясно и отпред)

Средновековният български войник от ВБЦ Tunic310

Тая туника е западен образец. По нашите земи са били по-разпространени дрехи само със странични клинове. Вземи 2.5 метра плата, нарежи го на ивици с ширина 56-60см. едното такова парче ще ти е основата. от другото отмерваш парче, с дължина колкото от талията до долния край, сгъваш го по дължина и го режеш на две. след това двете парчета ги сгъваш по диагонал и ги режеш на по два триъгълника -- това са ти клиновете. от останалото правиш ръкавите. ръкавитеможе да ги ушиеш и доста по-дълги от ръцете, стига да има толкова плат
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пон Яну 16, 2012 6:55 am

Туниката вече съм я почнал.
    Туниката е от лен, 125 см дълга(ризата е 110см) ръкавите са спрямо мойте ръце, до средата на дланта я измерихме. 25 см при китката(аз съм си слабичък) 45 см при рамото както е дадено в книгата за средновековните шивачи или там както се казва. че ръкава е много по широк при рамото за да се надява нали.
    Клиновете са 4 клина по 30 см единият триъгълник.
    Дано не е голяма грешка което съм почнал де...
    Когато са готови тази седмица, ще се снимам с целият сет.
    Но ако по нашите земи има само туники с 2 клина, по нататъка мога да си направя една туника от вълна с 2 клина....
    ????
    Гост

Писане by ???? Сря Фев 22, 2012 12:25 pm

Всъщност не се знае каква точно е кройката по нашите земи.
    Най-вероятно за периода 12-13ти век да е един трапец с два клина отпред и отзад или просто голям трапец, без клинове.
    costym.cz е хубав сайт на който има кройки, а също и в мойта тема в "Традиция"
    Общото взето кройките от Шотландия до Багдат на туники са доста сходни.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Сря Фев 22, 2012 3:29 pm

Аз гледах от твоята тема.
    Кройките които са дадени от теб в традиция, ги имах и от тях гледах, само кройката за риза, където клиновете са в средата, моята риза клиновете са отстрани.
    сайта costym.cz не се отваря

П.С.: добре дошъл във форума Smile

Sponsored content

Писане by Sponsored content

В момента е: Пон Ное 25, 2024 11:41 am