Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

+2
IchirguBoila
Протостратор
6 posters

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ

Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Брой мнения : 774
    Местожителство : Станимака

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ Empty Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ

Писане by Протостратор Пет Мар 09, 2012 8:44 pm

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ, темата я пускаме да обсъждаме само въоръжението и снаряжението на Българските войски от Първото Българско царство.
    Ако може някой да даде информация?
    Ето част от Скилица:
    Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ 12649510
    IchirguBoila
    IchirguBoila

Брой мнения : 22

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ Empty Re: Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ

Писане by IchirguBoila Пет Мар 09, 2012 9:14 pm

http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=627057
    http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=627054
    Това е моето виждане, не че е без кусури. Ще се радвам да го обсъдим.
    Thinkerman
    Thinkerman

Брой мнения : 50

Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ Empty Re: Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ

Писане by Thinkerman Пет Мар 09, 2012 9:34 pm

Познанията ми по първото царство засега са доста ограничени, но ми изглежда доста добре. Smile

Само да те питам: Това палаш ли е?
    IchirguBoila
    IchirguBoila

Писане by IchirguBoila Пет Мар 09, 2012 10:15 pm

Сабя е.
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Брой мнения : 301
    Местожителство : Бургас

Писане by Hobgoblin Съб Мар 10, 2012 4:06 am

Един въпрос шлемът по какво е реконструиран мяса на аварски ако не се лъжа и ако може по подробни снимки на снаражението ти ?
    IchirguBoila
    IchirguBoila

Писане by IchirguBoila Съб Мар 10, 2012 8:14 am

Шлема е реконструиран по находка от Чирпан. По настоящем в Ст.З. музеи.
    (Отнесаха го за реставриране и май му расказаха играта при транспорта.)
    6-7 век. В никоя държава няма открити повече от 1 и общо са 3 цели и няколко челни пластини. Като този е с най-сложна конструкция. Ето тук вече писахме по темата :
    https://balkanite.bulgarianforum.net/t28-topic

Снимките са доста големи( цъкни върху тях за увеличаване), кое те интересува конкретно?
    Гамбезона е дълъг,источен тип,памук с предно закопчаване с каишки.
    Ризницата е оксидирана къса с къс ръкав по находка от Плевен.
    Накитниците са сплинтед оксидирано желязо по вазата от наги сент-миклош.
    Кожени ботуши и чанта , гащи.
    Лък,стрели с калъф от кожа, не по находка ами по лъка, шестопер, бич, сабя (сега правя една но съм зациклил от няколко месеца на помела който всъщност трябва да е само накрайник, но така тежеста е много разбъркана и тествам с различни контра тежести.
    Костена свирка.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Съб Мар 10, 2012 9:41 am

Точно му разказаха играта,сега пак е в Майнц,за да се опитат да го спасят!
    Само ботушите не ми харесват заради токовете,не съм сигурен дали е имало през ПБЦ.Ако и ризницата беше нитована...Чирпанския шлем е намерен в комплект с ризница,не знам дали знаеш.
    IchirguBoila
    IchirguBoila

Писане by IchirguBoila Съб Мар 10, 2012 11:08 am

Това е много интересно има ли някакви данни или снимки на ризницата?
    За ботушите си прав, но е компромис с мека подметка нямам подвижност...
    А ризницата от Плевен мисля че не е нитована?
    Според теб има ли връзка мезду ламелния шлем и този ламеларен доспех от същия период намерен в днешна Сърбия?

Изглеждат ми сходни. Има и едни ламелни наколенници от 7 век, които са предпоставка и за съществуване на накитници. Интересна компановка би се получила.
    По удачно би било оръжието да е палаш наистина.
    http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=627240
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Съб Мар 10, 2012 11:45 am

Напълно възможно е.Ламеларните комплекси като цяло предлагат по-висока степен на защита от ризниците.Ако "плевенската"ризница не е нитована,то става въпрос за новоделка.Не са ми известни незанитени ризници назапад от Индия,като изключим разбира се тези със заварени или сечени халки,но те са твърде късни за обсъждания период.Още от времената на келтите изобретили ризницата халките са занитени.
    Ризницата от чирпанската находка е извадена като топка пръст и ръжда,май и тя е в Майнц.Археолозите извадили обекта твърдяха,че халките са се разпадали само от допира с четката.Предстои много обстойна публикация!

Hobgoblin
    Hobgoblin

Писане by Hobgoblin Съб Мар 10, 2012 3:17 pm

Може от корозията да са се разпадали и нашите глави да са решили че е незанитена.
    ????
    Гост

Писане by ???? Чет Мар 29, 2012 6:45 am

Това под ризницата кафтан ли е .
    Ако е гамбезон по какви находки е .
    Интерена ми е главата на боздугана по находки ли е .
    Шлема изглежда чудесно. Браво за комплекса.
    IchirguBoila
    IchirguBoila

Писане by IchirguBoila Чет Мар 29, 2012 4:13 pm

Благодаря! Шестопера е правен миналия век по илюстрация от книгата мисля на Дориан Александров. Абе измишльотина е.
    Гамбезон е по кройка взаимствана от едни братушки. Той е първата ми проба. Ужасно дебел е. Имам намерение да направя нещо по правилно от лен.

Има ли находка на гамбезон от ПБЦ?
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Чет Мар 29, 2012 4:28 pm

Доколкото знам-не,но много от отговорите,които търсим със сигурност ще намерим в "Стратегика"на Никифор Фока и в "Стратегикон" на имп.Мавриций.За съжаление всичките ми опити да ги намеря засега се оказват безплодни.
    ????
    Гост

Писане by ???? Чет Мар 29, 2012 4:57 pm

До колкото съм запознат през периода на ПБЦ не се е ползвал гамбезон, но може и да греша. Това което аз съм срещал из литературата е кафтан под бронята или елече от филц (не тъкан вълнен плат), ама ..... знам ли.
    Глави на боздугани има в почти- да не кажа във всеки музей, но такава не бях виждал, за това ми стана интересно.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Пет Мар 30, 2012 4:44 am

Намерих"Стратегикона" на Руски!Предстои четене.Който иска му го пращам!
    ????
    Гост

Писане by ???? Пет Мар 30, 2012 6:08 am

може ли да ми я пратиш
    jordan68@abv.bg
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Писане by Hobgoblin Пет Мар 30, 2012 12:34 pm

ако може най-интересните части с превод да ги пуснеш тук?
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Пет Мар 30, 2012 5:10 pm

Обема е доста голям,може в скайпа.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Нед Апр 01, 2012 9:24 am

IchirguBoila написа:
    Гамбезон е по кройка взаимствана от едни братушки. Той е първата ми проба. Ужасно дебел е. Имам намерение да направя нещо по правилно от лен.

Има ли находка на гамбезон от ПБЦ?
    Всъщност византийското название на гамбезона е "бамбакион"/бамбак=памук/--памуклийка bounce .
    http://www.levantia.com.au/ Тук има нещо по въпроса,но нещата са доста размити във времето.
    ????
    Гост

Писане by ???? Нед Апр 01, 2012 10:21 am

Памука не е ли не познат за периода на ПБЦ.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Писане by гаден пухчо Нед Апр 01, 2012 3:09 pm

Оказва се,че е познат,пренесен е още след Александър е Египет от Индия,оттам арабите го принасят в Испания,но през 5-7ми век вече е познат във Византия.Ей тва хич не е по темата май! cyclops
    ????
    Гост

Писане by ???? Вто Апр 10, 2012 4:13 pm

Привет прави ми впечатление, че на Бг "сабя" има наварена пластина в горния край на острието. Това типично БГ ли е и имали такива при други народи.
    Картинката е от територията на ВБ. Но доколкото разбрах е от 10-11 век.
    http://picbg.net/pic.php?u=643730VRxl&i=635441
    Всъшност дали е БГ?
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Писане by Hobgoblin Вто Апр 10, 2012 7:59 pm

Това е елмана и е разширение на острието не е заварена пластина ии ако не броим гарда би минало за наша сабя поне според мен.
    ????
    Гост

Писане by ???? Вто Апр 10, 2012 10:35 pm

Колега, чети по внимателно описанието което съм дал. Наварена пластина в горния край на острието.... Кое е елмана, го знам прекрасно. Такив гард има и по нашите саби: за справка - Въовъжение и снаражението от българското средновековие от В. Йотов/ стр.66 изобрж. 479 или стр.71 табл.9.
    http://www.desant.net/files/131184233641745.jpg
    Ето саби с подобни наварени пластини.
    Това според мен си е палаш.
    Та тази пластина има ли я и в други палаши или саби от други не свързани пряко с БГ народ.
    Погребението е в територията на БГ и затова предполагам че е българска, а и в нашия музей има конска украса почти същата като намерената в погребението.
    Hobgoblin
    Hobgoblin

Писане by Hobgoblin Сря Апр 11, 2012 5:15 am

Извинявай моя грешка Smile ако правилно съм те разбрал значи говориш за медната пластина над гарда: https://ibay.bg/index.php?route=product/product&product_id=1412 чувал съм няколко мнения за какво може да служи като най-масовото от тях е че пази пръста от порязване при един определен хват при който показалеца минава над гарда. От друга страна съм чувал че може да има и друга функция като да коригира луфта между гарда и острието понеже на някои изображения е поставено от другата страна Въоръжение и снаряжение на Българският войник от ПБЦ 61382857
    Дали е типично наше не мога със сигурност да ти отговоря макар че аз лично само по наши саби съм го виждал. Надявам се да съм бил от полза.

Sponsored content

Писане by Sponsored content

В момента е: Пон Ное 25, 2024 11:54 am