+2
bbedrosov
гаден пухчо
6 posters
Шлемове и защити за главата
гаден пухчо- Брой мнения : 552
Местожителство : Филипопол
- Post n°1
Шлемове и защити за главата
Тема за шлемовете на Балканите и тяхната реконструкция,материали,кройки и практически съвети относно изработването,а също и коментари относно това,което сме направили.
bbedrosov- Брой мнения : 50
Местожителство : Бургас
- Post n°2
Re: Шлемове и защити за главата
Много обширна тема.
Смятам след празниците тук, както и в темата за ламелара, да поразнищим това-онова
Смятам след празниците тук, както и в темата за ламелара, да поразнищим това-онова
- Post n°3
Спангенхелм
Спангенхелмът е разпространен в почти цяла Европа боен шлем през периода на Ранното Средновековие.
Предствлява тип сегментен шлем, при който конструкцията е изградена около метална рамка (spangen на немски са елементите на рамката). Най-често рамката е изградена от железни или стоманени (по-рядко бронзови) ленти, а пространството между тях е запълнено с триъгълни пластини.
Най-често формата му е конична или сферо-конична. Често включва назал, а при по-старите образци - и наушни пластини (метални или кожени). Защитата на врата може да бъде халчеста или текстилна. Някои включват интегрални защита на очите (окулари), при други, макар и рядко се среща и цяла лицева маска (личина).
Произходът му е неясен, но във всеки случай - азиатски. Най-вероятно пристига в Европа благодарение на скити и сармати. Към 6. век сл.Хр. вече е най-разпространения шлем в Европа (Германия, Скандинавия, Британия, Италия, Франция, на Балканите) и достатъчно популярен в Близкия Изток. В Европа се използва до около 9.-10. век, когато постепенно е заменен с други типове.
Осигурява сравнително добра защита, има малка маса и е лесен за производство. Основен недостатък е многоелементната конструкция, допълнително отслабена от голямото количество отвори за свързаващите нитове.
Съществуват два основни конструкционни подтипа:
1. Рамката е изграден от две взаимно-перпендикулярни ленти, съединени помежду си в най-високата точка на шлема и обрамчени с трета лента по цялата обиколка на шлема (респ. главата на воина). Триъгълните празнини между елементите на рамката са запълнени с пластини.
Ръководство затова, как се прави - ето тук: http://www.arador.com/construction/spangenconstruc1a.html
Още два такива шлема
И двата са с местонамиране Египет, рамката на втория е от шест, а не от четири ленти. И при двата лентите не се кръстосват, а са събрани в тарелка.
Не ми е известно шлем с такава конструкция да е намиран на Балканите и в частност, на територията на България. Евентуално, специално египетските, могат да се използват за ранна Византия - все пак територията на съвременен Египет дълго време е била провинция на Източната Римска империя.
2. Бих го нарекъл "с интегрална конструкция", т.е. целия шлем е едно цяло и липсва изразена рамка (т.е. рамка, която може да съществува самостоятелно).
Не знам дали ме разбрахте, но ето картинка на един превъзходен ранно-византийски образец, находящ се в момента в Кунстхисторишес Мюзеум, Виена (дори и съм го виждал наживо):
Разгледайте внимателно - нито един елемент не може без другите.
Въпреки, че лично за мен тази конструкция е доста по-сложна, има широко разпространение. Тъй като повечето образци са богато украсени, най-вероятно са използвани от знатните и силните на деня.
Ето още няколко екземпляра:
* Бон, Германия
* Батайница, Сърбия
* Анкона, Италия
* Планига, едновремешна Великоморавия (не знам как са си го поделили чехи и словаци след разделянето им)
Как се прави - трудно. Едно време за Върбишкия правих шлем, базиран на Виенския, но кострукцията беше коренно различна. Някой ден може и да пробвам отново, този път както си трябва, защото много ме кефи.
П.С. По неизвестни на мен причини, един малко по-особен спангенхелм от първия подтип се нарича нормански шлем.
Става въпрос за ето това:
което както виждате си е чист спанген, само че със заострен връх.
Предствлява тип сегментен шлем, при който конструкцията е изградена около метална рамка (spangen на немски са елементите на рамката). Най-често рамката е изградена от железни или стоманени (по-рядко бронзови) ленти, а пространството между тях е запълнено с триъгълни пластини.
Най-често формата му е конична или сферо-конична. Често включва назал, а при по-старите образци - и наушни пластини (метални или кожени). Защитата на врата може да бъде халчеста или текстилна. Някои включват интегрални защита на очите (окулари), при други, макар и рядко се среща и цяла лицева маска (личина).
Произходът му е неясен, но във всеки случай - азиатски. Най-вероятно пристига в Европа благодарение на скити и сармати. Към 6. век сл.Хр. вече е най-разпространения шлем в Европа (Германия, Скандинавия, Британия, Италия, Франция, на Балканите) и достатъчно популярен в Близкия Изток. В Европа се използва до около 9.-10. век, когато постепенно е заменен с други типове.
Осигурява сравнително добра защита, има малка маса и е лесен за производство. Основен недостатък е многоелементната конструкция, допълнително отслабена от голямото количество отвори за свързаващите нитове.
Съществуват два основни конструкционни подтипа:
1. Рамката е изграден от две взаимно-перпендикулярни ленти, съединени помежду си в най-високата точка на шлема и обрамчени с трета лента по цялата обиколка на шлема (респ. главата на воина). Триъгълните празнини между елементите на рамката са запълнени с пластини.
Ръководство затова, как се прави - ето тук: http://www.arador.com/construction/spangenconstruc1a.html
Още два такива шлема
И двата са с местонамиране Египет, рамката на втория е от шест, а не от четири ленти. И при двата лентите не се кръстосват, а са събрани в тарелка.
Не ми е известно шлем с такава конструкция да е намиран на Балканите и в частност, на територията на България. Евентуално, специално египетските, могат да се използват за ранна Византия - все пак територията на съвременен Египет дълго време е била провинция на Източната Римска империя.
2. Бих го нарекъл "с интегрална конструкция", т.е. целия шлем е едно цяло и липсва изразена рамка (т.е. рамка, която може да съществува самостоятелно).
Не знам дали ме разбрахте, но ето картинка на един превъзходен ранно-византийски образец, находящ се в момента в Кунстхисторишес Мюзеум, Виена (дори и съм го виждал наживо):
Разгледайте внимателно - нито един елемент не може без другите.
Въпреки, че лично за мен тази конструкция е доста по-сложна, има широко разпространение. Тъй като повечето образци са богато украсени, най-вероятно са използвани от знатните и силните на деня.
Ето още няколко екземпляра:
* Бон, Германия
* Батайница, Сърбия
* Анкона, Италия
* Планига, едновремешна Великоморавия (не знам как са си го поделили чехи и словаци след разделянето им)
Как се прави - трудно. Едно време за Върбишкия правих шлем, базиран на Виенския, но кострукцията беше коренно различна. Някой ден може и да пробвам отново, този път както си трябва, защото много ме кефи.
П.С. По неизвестни на мен причини, един малко по-особен спангенхелм от първия подтип се нарича нормански шлем.
което както виждате си е чист спанген, само че със заострен връх.
Последната промяна е направена от bbedrosov на Пон Яну 16, 2012 4:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Sondoke- Брой мнения : 297
Местожителство : Романия
- Post n°4
интересно .Не съм забелязал че може да се е използвал и тук .Мислех че разпространен най-вече в Централна Европа и Средиземноморието през късната античност и ранното средновековие до началото на 11 век .В земите ,в които е бил Българския саракт/царство има ли други находки на този шлем освен Батайница, Сърбия (доколкото може да се датира за периода на българска власт )? И можем ли да считаме, че е бил използван от българските войни(прабългари и славяни ) от периода ?
- Post n°5
Не знам за друга находка на подобен шлем на Балканите, освен този от Батайница.
Освен това той е датиран, ако се не лъжа, към втората половина на 6. век, така че малко трудно може да се говори за негово използване от нашите хора през ПБЦ, дори и като трофеен.
Освен това той е датиран, ако се не лъжа, към втората половина на 6. век, така че малко трудно може да се говори за негово използване от нашите хора през ПБЦ, дори и като трофеен.
- Post n°6
Хубаво казват старите хора, че човек се учи, докато е жив.
1. Спангенхелмът от втория тип официално се наричал "Тип Балденхайм" (това последното бил някакъв град в Елзас, където е намерен за първи път)
2. В БГ има намерен спангенхелм от първия тип.
Намерен е край късно античната крепост край с. Войвода, Шуменско и е датиран към 4 век сл. Хр., което го прави или късно-римски, или готски.
Изработен е от бронз и желязо, най-най-най-вероятно е бил с бармица като защита на врата.
Малко снимки, автор на които е Медката (Цветин Апостолов от Варна) - специални благодарности за разрешението да ги публикувам.
1. Спангенхелмът от втория тип официално се наричал "Тип Балденхайм" (това последното бил някакъв град в Елзас, където е намерен за първи път)
2. В БГ има намерен спангенхелм от първия тип.
Намерен е край късно античната крепост край с. Войвода, Шуменско и е датиран към 4 век сл. Хр., което го прави или късно-римски, или готски.
Изработен е от бронз и желязо, най-най-най-вероятно е бил с бармица като защита на врата.
Малко снимки, автор на които е Медката (Цветин Апостолов от Варна) - специални благодарности за разрешението да ги публикувам.
- Post n°7
Ламеларни шлемове
Ламеларните шлемове са тип ранно-средновековни шлемове, използвани в Азия и Европа.
Куполът е изработен от шнуровани припокриващи се ламели, обикновено имат наушни пластини, челна пластина с интегрален назал и халчеста бармица.
Произходът му е неясен, но подобно на спангенхелма - също азиатски. Появява се преди новата ера и се използва широко от степните номади. В Европа пристига около 5. - 6. век сл. Хр. заедно с аварите.
Съществуват много различни конструкции на ламеларни шлемове, някои от тях се използват дори и в края на 19. - началото на 20. век (Тибет)
Ето малко картинки:
1. Монголски (или тибетски) - 13. -15. век
Пуха беше пускал някъде ръководство как се прави подобен
2. Същото, малко по-гъзарско изполнение
3. Ако не се лъжа, този беще тибетски
4. Този
по принцип го водят аварски, оригинала на който е намерен в Унгария, но....
.... но има един страшно подобен на него шлем (основната разлика са ламеларните наушни пластини на нашия), който се съхранява в музея в Стара Загора, само че не е включен в експозицията. Датиран е към края на 6. - началото на 7. век.
Как се прави - ето тук http://armerodelaestepa.blogspot.com/2009/06/avar-helmet.html едно ръководство (на испански, но чичо Гугъл Транслейт ще помогне) за унгарския, но нещата са доста сходни при нашия, трябва само малко бъзикване тук-там
А ето тук http://www.flickr.com/photos/kyb0417/sets/72157623415859276/ има един фото-гайд за един корейски ламелар - не е същото, но може да даде ценни идейки.
Куполът е изработен от шнуровани припокриващи се ламели, обикновено имат наушни пластини, челна пластина с интегрален назал и халчеста бармица.
Произходът му е неясен, но подобно на спангенхелма - също азиатски. Появява се преди новата ера и се използва широко от степните номади. В Европа пристига около 5. - 6. век сл. Хр. заедно с аварите.
Съществуват много различни конструкции на ламеларни шлемове, някои от тях се използват дори и в края на 19. - началото на 20. век (Тибет)
Ето малко картинки:
1. Монголски (или тибетски) - 13. -15. век
Пуха беше пускал някъде ръководство как се прави подобен
2. Същото, малко по-гъзарско изполнение
3. Ако не се лъжа, този беще тибетски
4. Този
по принцип го водят аварски, оригинала на който е намерен в Унгария, но....
.... но има един страшно подобен на него шлем (основната разлика са ламеларните наушни пластини на нашия), който се съхранява в музея в Стара Загора, само че не е включен в експозицията. Датиран е към края на 6. - началото на 7. век.
Как се прави - ето тук http://armerodelaestepa.blogspot.com/2009/06/avar-helmet.html едно ръководство (на испански, но чичо Гугъл Транслейт ще помогне) за унгарския, но нещата са доста сходни при нашия, трябва само малко бъзикване тук-там
А ето тук http://www.flickr.com/photos/kyb0417/sets/72157623415859276/ има един фото-гайд за един корейски ламелар - не е същото, но може да даде ценни идейки.
IchirguBoila- Брой мнения : 22
- Post n°8
Привет!
Ламеларния намерен край Чирпан е с най-развита и сложна конструкция от всичките 3 намерени досега от този тип.
Подобен на Шуменския в България има открит още един вероятно римски съдейки по описанието- снимки няма публикувани:
"Намерен при разкопки край Шабла и точно дариран с монети 6 век. Той има конструкция, подобна на шлема от Новаково, и също 8 вертикални сегмента, но по дебели. Отличава се с по добра изработка, и с наличието на някои декоративни елементи. Основите на железните плочки са вълнообразно изрязани и лягат върху обръча, а свързващите нитове, кръглата пластина и втулката на върха са от бронз, има и натилник от халки."
Ламеларния намерен край Чирпан е с най-развита и сложна конструкция от всичките 3 намерени досега от този тип.
Подобен на Шуменския в България има открит още един вероятно римски съдейки по описанието- снимки няма публикувани:
"Намерен при разкопки край Шабла и точно дариран с монети 6 век. Той има конструкция, подобна на шлема от Новаково, и също 8 вертикални сегмента, но по дебели. Отличава се с по добра изработка, и с наличието на някои декоративни елементи. Основите на железните плочки са вълнообразно изрязани и лягат върху обръча, а свързващите нитове, кръглата пластина и втулката на върха са от бронз, има и натилник от халки."
- Post n°9
Привет ичиргу боила .Добре дошъл !
Много интересна информация .Тази реконструкция на български степен войн от Ранното средновековие ли е ? Кога е датиран шлема от Чирпан ?
Много интересна информация .Тази реконструкция на български степен войн от Ранното средновековие ли е ? Кога е датиран шлема от Чирпан ?
- Post n°10
Датиран е 6,7 век. Според някои е рано за да е български според други не ...681г. е 7 век все пак. Шлема определено е степен...
Все още не е реконструкция, ако имаш предвид аватара. Тествам различни доспехи и материали.
Все още не е реконструкция, ако имаш предвид аватара. Тествам различни доспехи и материали.
- Post n°11
хехе да не забравяме, че ние не сме се пръкнали просто ей така през 681 .Българите са съществували като обособени племена още от късната, античност а както показват някои данни вероятно и от по-рано .Участва ли са дейно в събитията по тези земи още от 5 век .Част от племената на Аварския каганат са български и освен това сме родствени с аварите .От друга страна в Кавказ живеем редом с алани,сармати,хазари и др сродни племена .Има и контакти с монголоидните тюрки от Тюркския хаганат (Тюркют).Поне според мен тяхното общо изучаване (на сродните племена) до голяма степн дава светлина и върху българитеДатиран е 6,7 век. Според някои е рано за да е български според други не ...681г. е 7 век все пак. Шлема определено е степен...
- Post n°12
Съгласен съм с тебе. За съжаление много спекулаций по темата имаше последните 10 години. И някой хора от стремеж да ни изпишат веждите, ни извадиха очите.
- Post n°13
Това е схема на пластина от ламеларния шлем от Ниидерщотзинген,която Баян ми изпрати преди около 4год.Шлема има още само 2 дни работа,за да бъде завършен,но кога ще са тези два дни.....май никой не знае.Самата пластина иска доработване,изместване на някои от отворите,но като цяло дава представа за конфигурацията.Освен нея има челна и тилна пластина,набузници,пластината с наносника и калотата.Свързването става с ремъци.
Като цяло конструкцията е много подвижна и при удар тя понася товара,вместо врата и главата.
Като цяло конструкцията е много подвижна и при удар тя понася товара,вместо врата и главата.
- Post n°14
- Post n°15
Мисля че схемата е неправилна липсват 4 дупки в долния край. И размерите са неточни. В долния край трябва ламела да не е над 2,5 см. даже 1,9 см. . а в горния не повече от 1 см. а цялата дължина не повече от 18 см. Така е по размерите от описанията на различни ламеларни шлемове. Така се получава и от принтиране в реални размери на скиците и на снимките. Така е и на шлема който е тук в Стара Загора. Така се получава и на практика от 2те реконструкций които съм направил. При тази схема заради двойно по големите размери няма да се спази точния брой на ламелите или целия шлем, ще стане много по голям от оригинала. Това е само мое мнение не искам да убеждавам и да споря. Ако някой се интересува ще му пратя материали (главно от богатата колекция на Баян)и снимки от процеса на реконструкцийте.
- Post n°16
Някоя от Оспрейките, посветени на норманите (мисля, че е от "Norman Knight")гаден пухчо написа:Схемата е дръпната някъде от интернет.
Има две-три малки, но сериозни грешки, най-фрапиращата от които е, че назала е част от периферната пластина около главата. В действителност би трябвало да бъде или отделен детайл, или продължение на цетралната-предна пластина.
- Post n°17
Ето прясна реконструкция още е топъл ...
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625886
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625886
- Post n°18
Много добре!От едната страна се виждат някакви пластини,това да не е някакъв пластинчат задтилък?
Протостратор- Администратор
- Брой мнения : 774
Местожителство : Станимака
- Post n°19
IchirguBoila страхотен шлем си направил, снимай го и отзад за да го видим от всички страни
- Post n°20
Благодаря! Има още какво да се желае, но ми се изясниха някои подробности по конструкцията, за следващия.
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625929
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625928
По описанието шлемовете от Новаково и Асеновград нямат достатъчно дупки, за да са имали брамица от халки, но са достатъчно за ламеларен задтилък. Затова направих тест с различни ламели намерени в България в този период. Спрях се на пернишките който са датирани 12 в. Но вертикално разположени са много неудобни и ги сложих хоризонтално. Прилича на "Кабуто" с тях ... Ще потренирам няколко дни така, то ще си покаже.
Тествам ги за всъщност за друг шлем който правя сега ето този:
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625930
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625929
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625928
По описанието шлемовете от Новаково и Асеновград нямат достатъчно дупки, за да са имали брамица от халки, но са достатъчно за ламеларен задтилък. Затова направих тест с различни ламели намерени в България в този период. Спрях се на пернишките който са датирани 12 в. Но вертикално разположени са много неудобни и ги сложих хоризонтално. Прилича на "Кабуто" с тях ... Ще потренирам няколко дни така, то ще си покаже.
Тествам ги за всъщност за друг шлем който правя сега ето този:
http://picbg.net/pic.php?u=12490NgsGP&i=625930
- Post n°21
много добра реконструкция Ириргу
Протостратор- Администратор
- Брой мнения : 774
Местожителство : Станимака
- Post n°22
- Post n°23
Най-после да снимам и ламеларния шлем,дето си чака реда вече 4 години.Ръждясал е като музеен експонат.
Последната промяна е направена от гаден пухчо на Нед Юли 08, 2012 8:59 am; мнението е било променяно общо 1 път
- Post n°24
ухххх баби :Д
- Post n°25
За съжаление едва ли някога ще го завърша,нещо ме е напуснала музата...Може пък с някой мераклия да си стиснем ръцете?