Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

+2
Протостратор
Бъдъмба
6 posters

Всичко за кафтана

Hobgoblin
    Hobgoblin

Брой мнения : 301
    Местожителство : Бургас

Всичко за кафтана - Page 2 Empty Re: Всичко за кафтана

Писане by Hobgoblin Вто Сеп 11, 2012 8:03 am

Ачо толко ли не намери кой да те снима бре? Последните снимки много размазано са станали...
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Брой мнения : 215
    Местожителство : Варна

Писане by Бъдъмба Вто Сеп 11, 2012 8:13 am

Това, което се вижда от снимките (за съжаление недостатъчно), изглежда чудесно. Ако искаш някакви по-конструктивни коментари обаче, ще трябва да намериш кой да те снима с истински фотоапарат, в цял ръст, лице/профил и т.н. Щото така изглеждаш съвсем като старинните стенописи - замазан и избледнял :-Р
    Различавам някакви гънки на гърдите, на какво се дължат - позата, тънкия плат или все пак има свличане на припокриването?
    Виждам, че си имаш и колан с апликации :-) Мислил ли си за някаква украса по тоя кафтан?
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Брой мнения : 774
    Местожителство : Станимака

Писане by Протостратор Вто Сеп 11, 2012 9:28 am

За качеството на снимките, то така по - добре :Р да не се видат недостатъците ако има такива. :Р
    За свличането това е защото няма копче...но ако не се движиш интензивно , чудно...но си седи на мястото тази външната част и не пада...Но тъй като не сме стенописи и не седин неподживно ще трябват копчета.
    За украсата, по - татъка като разбера дали е станал хубав кафтана :Р и не се нуждае от корекции. За украсата си мислих нещо като на стенописа който ми прати по края на препокриващите се части да се избродира нещо или да се сложи друг цвят плат който да е като украса или де да знам.
    Снимах се с фотоапарат, но не ми хареса как съм излезнал (на снимките все излизам като опърлена кукомявка).
    Не се стърпях да се похваля, а и да ми кажете дали е станал добре и дали има нужда от корекции докъто е време. Ще гледам да издокарам по - свястна снимка в скоро време.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Сря Сеп 12, 2012 4:35 pm

Всичко за кафтана - Page 2 Pic_0413

Всичко за кафтана - Page 2 Pic_0414

Всичко за кафтана - Page 2 Pic_0415

пак съм излезнал като гърмян заек, но все пак, се снимах за да вида дали ще издържа изпита за автентичност Smile
    Тук дясната част е от горе при препокриването. Не знам защо изглеждам наклонен на зад в профилната снимка. Но винаги така изглежда като се види в профил. Сигурно е заради висящите ръкави.
    А гънките / набръчкването е заради колана.
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Пет Сеп 14, 2012 8:55 am

пак съм излезнал като гърмян заек - факт :-Р
    Какво значи да си издържал изпита за автентичност? Ползвал си естествени материали, имаш образец от периода, постигнал си добра прилика, значи става. Сега, ако ще задълбаваме в детайли, би следвало да изнамериш находка на вълнен плат или ако няма, да напишеш кратко есе защо според теб употребата му в случая е допустима; също така да уточниш защо не си спазил дословно оригинала и не си добавил украси; някой би попитал и дали е шито на ръка и какви са данните за употреба на точно този нюанс на синьото. Тръгнеш ли по този път, няма спиране :-Р
    Според мен е ОК, обаче трябва да си оправиш подгъва - фабричната розова ивица и различната дебелина на прегъването просто вадят очите. Ако стоиш нонстоп закопчан и не правиш резки движения няма да се вижда, но искаме тази дреха да се ползва, нали.
    Пак лично според мен, след като имаш добре запазен оригинал и той е с украса, следва и ти да сложиш някаква. Истинската дреха със сигурност е била изпълнена от най-скъпите възможни материи (висши боляри са това, не е шега), ти твоята си я ушил от вълна, следователно и украсата може да е по-елементарна. Ако захванеш ръбовете двустранно с пъстра ивица, ще отстреляш едновременно няколко заека - прикриваш подгъва отвътре, украсяваш отвън, укрепваш ръбовете и намаляш броя на гънките, понеже допълните два слоя плат ще придадат твърдост на цялото нещо. Или би могъл да сложиш сърмен шнур по ръба (виж клашника, пуснат от Блъгар), в случай, че се намери подходящ. Всичко зависи от това какво предлагат магазините по вашия край.
    Айде като се видим на живо някой ден ще те снимам лично и ще те публикувам :-)
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пет Сеп 14, 2012 9:10 am

За автентичността дето тряяя и платовете да са като онези в средновековието , едва ли дрехите ще останат здрави за около 11 века Smile изгнили са разложени са, едва ли са намерини много или даже изобщо дрехи от средновековието. Не са намерини много останки от дрехи, камоли цели непокътнати дрехи да се каже какъв е бил точният принцип на шиене и кроене.
    За моята дреха дето се вика е само началото, трябва да сложа копчета и да го украся разбира се.
    С украсата, бъди по - конкретна какъв плат точно да използвам за ивиците.
    ????
    Гост

Писане by ???? Пет Сеп 14, 2012 10:26 am

Ангеле, ще ти дам един съвет-идея (оригинална) Вземи си синя коприна ама от по дебеличката и с нея обканти , хем красиво, хем ще избягаш от подгъвите. Иначе дрешката си е супер не се притеснявай- само малко я украси, че да не прилича на балтон. Браво за дрешката
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Пет Сеп 14, 2012 10:41 am

blagar7 написа:Ето зашиването на ръкавите при женски клашник от 19век
    Всичко за кафтана - Page 2 249674_373116789423959_1697260858_n
    Всъщност ако питате мен не е лошо да се обърне внимание на цялата дреха.

Много добре. Значи, кройката е с клинове, както си е още по прабългарска традиция. Всички ръбове са укрепени с шнурове, така че да нямат прокъсване. Украсата е прикрепена върху плата, вместо да минава през него (върти ми се, че за сърмата тази техника се прилага от 13-14в.). Ръкавът някога е бил истински, но тук вече не. Отстрани има едни цепки, за които госпожа Димитрина Митова-Джонова има интересна теория:
    - пред средновековието дрехите са били дълги, което лесно се доказва от местните картинки
    - за улеснение пак тогава освен централния разрез дрехите са имали и разрези отстрани. Доказва се от намерените копчета отстрани при краката и от някои сръбски картинки (местните масово са олющени в долната си част и не вършат работа)
    - по турско дрехите еволюират и покрай другото постепенно се скъсяват (мъжките от прасеца стигат до бедрото, женските от глезена се качват към коляното). Цепката губи функцията си, но вместо да изчезне напълно, закърнява и остава като декоративен елемент, подобно на висящия ръкав.
    Дотук бяха общи наблюдения, а факта, че дрехата е женска, повдига твърде интересния въпрос имало ли е през ВБЦ женски кафтан, какво точно е представлявал и как се е ползвал :-)

Докато сме на вълна висящи ръкави, ето някои пресни предположения за модели (оригинала е рокля, но в случая няма значение)
    http://badamba.info/images/BySource/marina_sh2.jpg
    http://badamba.info/images/BySource/lady_Rutesh.jpg
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Пет Сеп 14, 2012 10:46 am

Подкрепям за коприната, но защо задължително синя? По-шарено - по-гъзарско :-)
    Има също платове, които са смес памук и коприна, мисля че старото име на това е свила. По етикетите обикновено пише кой какво съдържа.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пет Сеп 14, 2012 11:14 am

Ами ще видим колко е коприната, но тя е скъпичка, все пак ако ми е по силите, ще го измайсторим с коприна.
    Какво ще кажете за една ивичка само по предната и долната част на кафтана?
    Без ръкавите.
    Ще туря една картинка за всеки случей, че не умея да обяснявам.

Всичко за кафтана - Page 2 Patter12

Какъв цвят препоръчвате, че не съм много по модните тенденции
    ????
    Гост

Писане by ???? Пет Сеп 14, 2012 1:50 pm

Aми след като е средна ръка благородник, не ми се чини да е с много гъзарска украса. Факта че коприната е струвала навремето ужасно много и са я ползвали доста успешно да декорация. Е чак пък задължително просто ми хареса идеята за светло сина копринена лента. Май свила беше - благодаря. Ангеле да ти кажа как аз си обкантих кафтаните от ПБЦ. Взимам лента коприна например 10 см. Прегъвам я на две и гладя, после разгъвам и прегъвам левия и десния край към средата (тя е очертана с ръб от първото гладене) после сгъвките ги приглаждам с ютията така се получава V образена двоена лента,като края който се нищи остава отвътре. С нея "прищипвам" плата и карам с бод "войнишка якичка".
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Пет Сеп 14, 2012 4:00 pm

Умното си е Умно,ще се възползвам, от идеята при първа възможност!
    blagar7
    blagar7

Брой мнения : 43
    Местожителство : гр.Сливен

Писане by blagar7 Чет Апр 11, 2013 8:50 am

хубава страница за аварски възстановки
    http://awaren.net/?page_id=275
    ????
    Гост

Писане by ???? Чет Авг 01, 2013 10:36 pm