by bbedrosov Пет Фев 24, 2012 2:52 pm
И двамата поставяте въпроса по доста погрешен начин, оттук си правите и грешни изводи.
РЕКОНСТРУКЦИЯ
Никой не се опитва да налага догми в реконструкцията - просто в нея си има неписани, но ТВЪРДИ правила
- източници - за информация ползваме само това, което е изкопано, запазено, нарисувано, описано; силно желателно, да не казвам задължително, е да се кръстосат поне два източника
- материали - придържаме се максимално близо до ползваните тогава материали; естествено често е невъзможно да ги повторим 1 към 1 (напр. простичката 08КП, която е най-ползваната стомана за доспехи, е на светлинни години като хомогенност от старите стомани добивани и използвани до изобретяването на Бесемеровата и Сименс-Мартиновата пещи (средата на 19. век), пък да не говорим векове преди това)
- инструменти, методи и технологии - тук нещата са малко по-така, защото дори и аз не бих рязал с ножица за ламарина при условие, че имам ъглошлайф и зеге; но наистина някои неща могат да се правят както едно време - например дрехи с ръчен шев изглеждат много по-добре и шевовете им са по-меки, отколкото ако са шити на машина.
ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ
Какво е експериментирането - в най-общия случай то проверка на една или друга теория, на потвърждаване или отхвърляне на една или друга теза, възникнали в хода на реконструкцията.
Целите на експеримента могат да бъдат различни, но всичко в крайна сметка се свежда до получаване на (ако е възможно) еднозначен отговор дали даден предмет (броня, оръжие, дреха, делва ....) в миналото е бил изработван, конструиран, работел и т.н., по начина, който ние днес си мислим, че е било.
Пример за експеримент:
1. Виждам, че по доста икони и стенописи има нарисувана една много характерна, ъъъъ мисля - броня, с централен диск;
2. Мисля, мисля, мисля - на мен това нещо ми прилича на броня, но не каква да е, а зерцало с ламеларна конструкция
3. Следват въпросите - това наистина ли е броня; тази броня удобна ли е, става ли за война или е само за парадна гъзария, как в действителност е конструирана и т.н., и т.н., и т.н.
4. Някой ден (когато ми остане време съм се зарекъл сериозно да го направя), хващам инструментите, пресмятам, разчертавам, изрязвам, дупча, огъвам, връзвам, кова и т.н.; най-накрая сглобявам ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛЯ че виждам
5. Обличам го и си отговарям на въпросите, посочени по-горе.