Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.


4 posters

    Средновековната кухня

    гаден пухчо
    гаден пухчо


    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 61
    Местожителство : Филипопол

    Средновековната кухня Empty Средновековната кухня

    Писане by гаден пухчо Чет Фев 09, 2012 6:26 pm

    Помагайте с преводите
    http://nvg.org.au/documents/other/byzantinerecipes.pdf
    Sondoke
    Sondoke


    Брой мнения : 297
    Join date : 11.12.2011
    Местожителство : Романия

    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by Sondoke Чет Фев 09, 2012 10:52 pm

    Няма проблем Wink ще го преведа .Ето и нещо от мен Twisted Evil
    Средновековната кухня 28414_pic_m
    От тук може да се извлекат някоя друга рецепта също не мислите ли What a Face
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор


    Брой мнения : 774
    Join date : 08.12.2011
    Age : 36
    Местожителство : Станимака

    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by Протостратор Пет Фев 10, 2012 3:36 pm

    мен ли ще искате да убиете или бага-турите :Д
    Sondoke
    Sondoke


    Брой мнения : 297
    Join date : 11.12.2011
    Местожителство : Романия

    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by Sondoke Сря Фев 22, 2012 11:50 am

    Добре започвам превода на византийските рецепти от Пуха :


    Византийски рецепти
    1.Месо (месна храна ) :
    -Базмаалурд :
    Четири порции като предястие.Това канапе гигант по традиция бил първото ястие
    на банкет в предислямската Иран или Абасидски
    Багдад.Името идва от персийски bazm "банкет" и awurd ,“донасяне.”В
    рецепта дадена тук е от колекцията на халифа Ал-Ma'мун.Има се предвид плът от citron (незнам как се чете това точно май е цитрос ) ,плод с много малко съдържание - познаваме го най-вече за захаросани кори .Лимонът е очевидна
    заместител.

    1 лаваш(не се сещам какво някои ако се сети да казва )плоскo хлебче около 12 диаметъра .
    1 цяло пилешки гърди, печени, обезкостени и нарязани
    2 супени лъжици нарязани орехи
    1 ½ до 2 лимона, обелени, обезсеменен и нарязан
    1 супена лъжица смлени пресен естрагон
    1 супена лъжица нарязан джоджен
    2 супени лъжици нарязан босилек

    Да разпространява плоския хляб на работната повърхност .Поръсете равномерно навсякъде с пиле, орехи, нарязани на ситно
    лимон, естрагон, мента и босилек.Разточете и нарежете на 4 филийки.Затопля се във фурната преди сервиране.

    - Бааридах :
    втора порция .baaridah е студено ястие от месо или зеленчуци, връчен преди горещи ястия.Следвайки предислямска иранска традиция , когато бааридах се е правил с месо от птица,това било обикновено нарязана на ситно салата от краставици, гарнирано с печено месо.Някои рецепти се говори само за семената от краставици ,което го прави луксозно ,деликатно характерно качество.Тази конкретна рецепта принадлежи на знаменития везир на Харун Ал Рашит - Яхия ибн Халид ал-Бармаки .кисел сок от незрял плод,или сок от кисело грозде се е продавал по пазарите на Близкия Изток като abghureh или hisrmi ..Ако не можете да го намерите
    Лимонов сок ще свърши работа .

    1 цяло пилешки гърди, печено
    1 чаена лъжичка кориандър
    ½ чаена лъжичка черен пипер
    ¼ ч.л. кимион
    ⅛ чаена лъжичка канела
    ¼ чаша кисел гроздов сок или лимонов сок
    1 чаена лъжичка смлени прясна мента
    2 чаени лъжички смлен и пресен естрагон
    1 чаена лъжичка смлени прясна мащерка
    2 супени лъжици зехтин и сол
    1 краставица, обелени и нарязани в ¼-инчови зарове

    Когато пилето(кокошката) е хладно ,премахнете кожата и костите,и разрежете месото на малки парчета .Поставете в купа и добавете кориандър, кимион, черен пипер, канела, рязкост, мента, естрагон, мащерка и масло.Разбърква се добре и подправете на вкус със сол .За да се сервира пилето (или кокошката) да бъде затрупано със салата на плочки
    и обграден с нарязани краставици .




    Hobgoblin
    Hobgoblin


    Брой мнения : 301
    Join date : 14.12.2011
    Age : 36
    Местожителство : Бургас

    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by Hobgoblin Чет Апр 12, 2012 8:59 pm

    Някой опитвал ли е изброените манджи ?
    гаден пухчо
    гаден пухчо


    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 61
    Местожителство : Филипопол

    Средновековната кухня Empty Намерено за вас

    Писане by гаден пухчо Сря Апр 10, 2013 6:46 am

    Говорят, что крепкий алкоголь и Средние Века - вещи несовместимые! Отнюдь.Развеем этот миф рецептом пряной настойки на бренди для добавления в вино. Рецепт приведен в книге Out of the East: Spices and the Medieval Imagination.Paul Freedman.

    ПИМЕНТ. Если вы хотите приготовить пимент, возьмите одну унцию( 28.3 гр) имбиря, и по драхме(1.77 гр) гвоздики, мускатного ореха, лаванды, кубеба, длинного перца, галангала. И 2 драхмы райских зерен и половину унции черного перца. Все это положите в ступку и хорошо разотрите «в пыль». Добавьте смесь в 2 фунта бренди(1.136 литра), которое было приготовлено методом двойной дистилляции. Дайте настояться 15 дней. После этого аккуратно перелейте из бутылки жидкость, но оставьте специи на дне. Если вы захотите приготовить пимент ,капните 3-4 капли в хорошее вино и оно облагородится и получится пимент.

    PIMENT(Pigmentum). If you wish to make piment, one ounce(28.3 gr) of ginger, a dram(1.77 gr) each of cloves, nutmeg, lavender, cubebs, long pepper, galangal.And two drams of grains of paradise and a half ounce of round(black) black pepper.Once this all have been pounded in a mortar and wel pulverized, put them in two pounds(1,136 liters) of brandy(aygardant) that has been distilled twice.Stir well and keep for at least 15 days.After this time has elapsed, pour off gently the liquid from the bottle that is above the spices.And then, when you wish to make piment, put three or four drops of this liquid in a bottle filled with good wine and it will become good and fine quality piment. And this is a proven recipe as many can attest.(Piment recipe edited from a record in the cathedral archives of Girona, Catalonia, and published in Pep Vila,”El piment,una beguda confegida a la Catedral de Girona Durant el siegle XIV”,Annals de l’Institut d’Estitudis Gironins 40(1999):91-92.)
    гаден пухчо
    гаден пухчо


    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 61
    Местожителство : Филипопол

    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by гаден пухчо Сря Апр 10, 2013 6:48 am

    Alchemists at work, from a manuscript of Alchemy (vellum), French School, (14th century) / Bibliotheque de L'Arsenal, Paris, France / Archives Charmet / The Bridgeman Art Library
    Средновековната кухня Z_NNRwRqGRg
    гаден пухчо
    гаден пухчо


    Брой мнения : 552
    Join date : 08.12.2011
    Age : 61
    Местожителство : Филипопол

    Средновековната кухня Empty Ресурс за подправки

    Писане by гаден пухчо Сря Апр 10, 2013 6:52 am


    Sponsored content


    Средновековната кухня Empty Re: Средновековната кухня

    Писане by Sponsored content


      В момента е: Пон Ное 25, 2024 10:28 am