by Sondoke Сря Фев 22, 2012 11:50 am
Добре започвам превода на византийските рецепти от Пуха :
Византийски рецепти
1.Месо (месна храна ) :
-Базмаалурд :
Четири порции като предястие.Това канапе гигант по традиция бил първото ястие
на банкет в предислямската Иран или Абасидски
Багдад.Името идва от персийски bazm "банкет" и awurd ,“донасяне.”В
рецепта дадена тук е от колекцията на халифа Ал-Ma'мун.Има се предвид плът от citron (незнам как се чете това точно май е цитрос ) ,плод с много малко съдържание - познаваме го най-вече за захаросани кори .Лимонът е очевидна
заместител.
1 лаваш(не се сещам какво някои ако се сети да казва )плоскo хлебче около 12 диаметъра .
1 цяло пилешки гърди, печени, обезкостени и нарязани
2 супени лъжици нарязани орехи
1 ½ до 2 лимона, обелени, обезсеменен и нарязан
1 супена лъжица смлени пресен естрагон
1 супена лъжица нарязан джоджен
2 супени лъжици нарязан босилек
Да разпространява плоския хляб на работната повърхност .Поръсете равномерно навсякъде с пиле, орехи, нарязани на ситно
лимон, естрагон, мента и босилек.Разточете и нарежете на 4 филийки.Затопля се във фурната преди сервиране.
- Бааридах :
втора порция .baaridah е студено ястие от месо или зеленчуци, връчен преди горещи ястия.Следвайки предислямска иранска традиция , когато бааридах се е правил с месо от птица,това било обикновено нарязана на ситно салата от краставици, гарнирано с печено месо.Някои рецепти се говори само за семената от краставици ,което го прави луксозно ,деликатно характерно качество.Тази конкретна рецепта принадлежи на знаменития везир на Харун Ал Рашит - Яхия ибн Халид ал-Бармаки .кисел сок от незрял плод,или сок от кисело грозде се е продавал по пазарите на Близкия Изток като abghureh или hisrmi ..Ако не можете да го намерите
Лимонов сок ще свърши работа .
1 цяло пилешки гърди, печено
1 чаена лъжичка кориандър
½ чаена лъжичка черен пипер
¼ ч.л. кимион
⅛ чаена лъжичка канела
¼ чаша кисел гроздов сок или лимонов сок
1 чаена лъжичка смлени прясна мента
2 чаени лъжички смлен и пресен естрагон
1 чаена лъжичка смлени прясна мащерка
2 супени лъжици зехтин и сол
1 краставица, обелени и нарязани в ¼-инчови зарове
Когато пилето(кокошката) е хладно ,премахнете кожата и костите,и разрежете месото на малки парчета .Поставете в купа и добавете кориандър, кимион, черен пипер, канела, рязкост, мента, естрагон, мащерка и масло.Разбърква се добре и подправете на вкус със сол .За да се сервира пилето (или кокошката) да бъде затрупано със салата на плочки
и обграден с нарязани краставици .