Мисля, че ще е хубаво, всеки който е правил щитовете да сподели как ги е направил. Да опише всяка стъпка подробно. Напътствията ще бъдат вписани в първият пост, за да може начинаещите да имат добро "напътствие".
Тук в тази тема можем да споделим и личният си опит в направата на щитове.
Така ако е възможно, може ли някой да обясни подробно, как се правят капковидни щитове, материал, платове, бои, техники.
Овален(кръгъл) щит, техника за направа на умбо.
Огънати овални щитове, бъклъри(метални/дървени)
Таргет щитове, рицърски(триъгълни) щитове, и други...
Инструменти нужни за направата на щит.
Как се прави преса за щитове(ако е възможно)
Капковидни щитове
Материали:
- Лист шперплат 6 мм (обикновено листовете шперплат са 125см ширина и 2.40 дължина) - 6 мм (12 общо) е прекалено много и щита ще стане бая тежък. Препоръчвам два слоя 4 мм шперплат Вервайте ми - досега 8 мм (2 х 4 мм щит не ми се е издънвал в боя, а пък съм попадал на всякакви говеда - и българи и пияни унгарци и поляци)
- Лепило за дървени материали (много лепило) - Избягвайте Ц-200. По-добрия вариант е Ц-300, но има още и Ц-400, Ц-450. Реално те всички са поливинил-ацетатни лепила с един и същ работен агент; 200, 300 и т.н. са кодове на добавките в лепилото (втвърдители, ускорители, инхибитори и др. химически ла*на). И не ви трябва много лепило - един дву-слоен капковиден или хийтър "лапа" някъде от 1/2 до около 2/3 от килограма (как става тоя номер - малко по-късно). A Ц-200 може да го ползвате да лепите платовете.
- Плат, някакъв ефтин, ще се използва за покритие на щита. - Най-евтиния плат, който ще свърши работа е американ (груб памук)
- Памук - виж предното
- Кожени ленти - направо си взимате кучешки каишки с необходимата дължина и ширина. Без майтап - иамте на едно място кожа и катарама.
- Болтове и гайки - туй май не е много автентъ. Бих ви препоръчал да ги занитите
- Грунт - може и без него
- Боя - различни по цвят. Аз засега най-съм доволен от авто-емайл лаковете - има различни разцветки и вадят добър, но не крещящ гланц. Единствения недостатък на работата без грунд, е че гълта много боя. Докато плата се "напие" добре, трябва да ударите три слоя.
- сурова кожа (това, което англичаните наричат rawhide)
Инструменти:
- Преса за щитове (ако имате)
- Чук - даже няколко различни
- Ножица
- Вертикален трион
- Шаблон (за изрязване формата на щита) - след като спретнете 2-3 щита, шаблона ще е в главата ви.
- Молив, химикалка или маркер - маркер, маркер перманентен на Schneider и молив задължително
- инструменти най-различни за разчертаване и измерване - линийка, рулетка, пергел и т.н.
Изработването му: - Туй всичко го изтривам и почвам от начало
1. Разчертавате върху листа шперплат две еднакви заготовки, които е хубаво да са с по 1-2 см по-големи във всяка посока, отколкото искате да бъде щита и ги изрязвате с прободния трион. По този начин ще пестите материал - реално от един стандартен лист могат да излязат дори и два щита, взависимост от размерите им. Много важно за следващия етап е да следите за направлението на влакната на горния слой на шперплата. Шперплата се огъва лесно по дължината им и много трудно перпендикулярно на тях. Демек - линията на симетрия на щита трябва да е по направлението на влакната.
2. Взимате двете парчета и хубаво ги накисвате за няколко дни (2-3-4 - според температурата) във вода - това може да стане във вана, варел, гьол .... След изваждането оставете ги вертикално за 15-20 мин за да се отцедят.
3. Купувате си един гребен - но не гребен за коса, а гребен за фибран/стиропор (представлява маламашка с две стандартни прави страни и с две назъбени с квадратни зъби) - това е супер-важен инструмент.
4. Взимате двете парчета, решавате кои страни ще са вътрешните и им изсипвате лепило. След това с гребена теглите, докато го разстелете равномерно във всички посоки.
5. След 10-15 минути слепвате двете половини и бам на пресата/варела/тръбата. Стягате и чаката - 3-4-5 дни, една седмица. Ако стягате с обтегачи/колани ви трябват повечко - добре е разстоянието между тях да е не по-голямо от 25 см.
6. Сваляте го туй чудо и сега вече си очертавате точно каквото искате да се получи. После - кръц-кръц с триона.
7. Следват платовете:
- по щитчето си очертавате парчетата, като оставяте по 3-4 см от всяка страна за подгъване
- режете
- залепяте; тук може да ползвате Ц-20 че е по-ефтинку; висящите краища отиват от другата страна; редувате слоевете - един отпред, един отзад.
- лично според мен отзад може и да стигне един, но отпред - поне, ама поне два.
8. Подготвяме кучешките каишки:
- махаме всички капси и сваляме катарамите. Катарамите отиват под горелката да разкараме никела, а капсите - в кофата за смет.
- ако се налага (обикновено - ДА) - пробиваме допълнителни отвори; връщаме катарамата и сглобяваме каишката отново.
- нитоваме, като има два варианта
* нитовете се виждат - мисля, че е ясно - прави се след като всички платове са залепени;
** нитовете НЕ се виждат - трики-бизнес на ингилизки; нитовате каишките след като сте залепили първия слой плат отпред, но все още не сте залепили втория/третия
Тук виждате подутините, но не и самите нитове.
- добавяте си "уши" за ремъка за носене (ремъка "походно-бойно")
Накрая се получава това:
ПРЕПОРЪКА - слагайте шайби - колкото по-големи, толкова по-добре.
9. Хващате се за четките и почвате да рисувате. Правила няма написани, но в общи линии подходите са:
- последователно от цвета, който се среща най-малко към цвета, който е най-много;
- от средата навън
- от еднотипни детайли към общ фонов цвят
- от крупни контури към детайли вътре в тях
- комбинация от тези подходи
ДВЕ ПРЕПОРЪКИ - при смяна на цвета мийте четките много, ама много добре; изчаквайте предната боя да изсъхне много добре.
Ако имате прави черти (виж червения щит по-горе) - отсичайте контурите с хартиено тиксо.
10. Нацепвате суровата кожа на ленти и пробивате съвпадащи дупки на нея и на щита. Накисвате кожата във вода да омекне (става почти като сопол) и я зашивате към щита (латинска буква U трябва да получите). Шиете с канап, саръм, каквото имате. Изчаквате да изсъхне и сте готови
СУПЕР-УЛТРА-ВАЖНО - обкантването трябва да стане на един път, иначе краищата се разсъхват и работата става гадна.
11. Ей сега вече правим възглавничката (аз препоръчвам кожена с пълнеж от отпадъчен плат) и я заковаваме с малки пирончета; слагаме ремъка "походно-бойно"
Умбо
https://www.youtube.com/watch?v=upnOY6Cm7xg
Кръгли щитове (огънати/бъклари)
Материали:
Изработването му: Стъпка по стъпка
Триъгални щитове
Материали:
Изработването му: Стъпка по стъпка
Ще е хубаво да добавим и тази информация във форума ни. Няма да крия и за мен ще е от полза
Последната промяна е направена от Протостратор на Сря Апр 06, 2016 11:08 am; мнението е било променяно общо 8 пъти