+17
joli - Алгара
Borkata
Alisa Stalingrad
LYD
Tiranus
ЩИТ
last roman
blagar7
Бъдъмба
IchirguBoila
Thinkerman
Antagonist
bbedrosov
Hobgoblin
Sondoke
гаден пухчо
Протостратор
21 posters
Добре дошли!
Sondoke- Брой мнения : 297
Join date : 11.12.2011
Местожителство : Романия
- Post n°26
Re: Добре дошли!
добре дошъл
Протостратор- Администратор
- Брой мнения : 774
Join date : 08.12.2011
Age : 36
Местожителство : Станимака
- Post n°27
Re: Добре дошли!
Добре си ни дошъл Данко, радвам се да вида нови попълнения в нашият форум.
Някой ден ще ни покажеш уменията си с меча
Някой ден ще ни покажеш уменията си с меча
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°28
Re: Добре дошли!
Боиле не ме разбирай погрешно нищо лично споровете са за шлемовете и погледа в/у нещата иначе сме в един период може като минавам през СТЗ да се видим. Кръчмата "Пагане" ваша ли е ?
????- Гост
- Post n°29
Re: Добре дошли!
Извинявам се на всички!Моля ви не ме гонете от тук,няма къде другаде да си избивам комплексите.Сексуалната ми ориентация е объркана,ще врътна по една свирка на администрацията,ще си разцепя дупето,ще бъда най-покорния роб,само не не гонете.Скучно ми е в "Традиция",там никой не ми обръща внимание!Тъп ли съм,кажете моля ви!?Като съм педал,грешно ли е?
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°30
Re: Добре дошли!
Само не разбрах защо се заяждаш? Целта на този форум е да се чуе и друго мнение освен вече канонизираното. Ако търсиш място да си изливаш комплексите за национална малоценност има предостатъчно форуми този на "вестник атака" е добро начало. Относно проблемите с сексуалната ориентация обърни се БГО Джемини там ще се погрижат за теб :D:D .
Инак друже все пак кажи какво не ти харесва на форума и пишещите в него че така непровокирано се заяждаш ?
Инак друже все пак кажи какво не ти харесва на форума и пишещите в него че така непровокирано се заяждаш ?
????- Гост
- Post n°31
Re: Добре дошли!
Привет
Аз съм Данчо, от дълбоката провинция - Добрич. Интереси :Бит и облекло на българите от 5-9 век.
Аз съм Данчо, от дълбоката провинция - Добрич. Интереси :Бит и облекло на българите от 5-9 век.
Последната промяна е направена от jeriko на Нед Мар 25, 2012 11:04 am; мнението е било променяно общо 1 път
гаден пухчо- Брой мнения : 552
Join date : 08.12.2011
Age : 61
Местожителство : Филипопол
- Post n°32
Re: Добре дошли!
Добре си ни дошъл и да си сложиш аватар,ей!Имаш хубави снимки!
????- Гост
- Post n°33
Re: Добре дошли!
Добре си заварил, нямам бре жената ги изпра лане и сега съхнат. А ако намеря и копчето може и да сложа нещо за аватар.
Бъдъмба- Брой мнения : 215
Join date : 05.01.2012
Местожителство : Варна
- Post n°34
Re: Добре дошли!
Понеже Злият Пух плаши с крути мерки, разписвам се и тук
Калина Атанасова, от Варна, един от основателите на Сдружение "Чигот" през далечната 2004та година (тогава още не беше "Чигот", но карай) и в момента редови член на същото. Интересува ме цялото българско средновековие, но имам претенции да разбирам нещо само от ВБЦ. Създател на сайта "Българският средновековен костюм" (badamba.info), и ако някой добър администратор/модератор ми направи банера му като подпис, ще съм му много благодарна.
Калина Атанасова, от Варна, един от основателите на Сдружение "Чигот" през далечната 2004та година (тогава още не беше "Чигот", но карай) и в момента редови член на същото. Интересува ме цялото българско средновековие, но имам претенции да разбирам нещо само от ВБЦ. Създател на сайта "Българският средновековен костюм" (badamba.info), и ако някой добър администратор/модератор ми направи банера му като подпис, ще съм му много благодарна.
Протостратор- Администратор
- Брой мнения : 774
Join date : 08.12.2011
Age : 36
Местожителство : Станимака
- Post n°35
Re: Добре дошли!
ето как да си направиш банера като подпис
[url= адрес на сайта][ img ] линк към изображението [ /img ] [ /url ]
- Код:
[url=http://badamba.info/][img]http://4.bp.blogspot.com/-KTaStO_tYqs/TntsNCWKgOI/AAAAAAAAAKU/JWuHZh3bhKg/s364/baner%2B%25D0%25B1%25D1%258A%25D0%25B4%25D1%258A%25D0%25BC%25D0%25B1%25D0%25B0.jpg[/img][/url]
[url= адрес на сайта][ img ] линк към изображението [ /img ] [ /url ]
????- Гост
- Post n°36
Re: Добре дошли!
Здравейте, казвам се Атанас от София. Интересувам се от средновековни реконсктрукции.
Бъдъмба- Брой мнения : 215
Join date : 05.01.2012
Местожителство : Варна
- Post n°37
Re: Добре дошли!
Здравей, ти си бащата на малкия Богдан от панаира в Червен, нали?
Добре дошъл
Добре дошъл
blagar7- Брой мнения : 43
Join date : 18.01.2012
Местожителство : гр.Сливен
- Post n°38
Re: Добре дошли!
Здравейте! Аз съм Милен Петров, на 39г., от Сливен. Завършил съм ВВОВУ В. Левски В.Търново. Офицер съм от 15години , извън професията интересите ми са свързани със фехтовка, ранно българско средновековие, българска кавалерия от 19век.
last roman- Брой мнения : 124
Join date : 12.02.2012
Age : 43
Местожителство : Serdica
- Post n°39
Re: Добре дошли!
Поздрави, казвам се Владимир Попов, на 30 години от гр. София. По професия съм фармацевт, но моето хоби е Антична история и по-конкретно римска такава. Занимавам се и риенактмънт, като съвместно с Legio IIII Scythica реконструирам легионер от началото на 1 век. Също имам и цивилно облекло.
За добре дошъл: ето какви интересни /келтски/ рецепти намерих на сайта на Дъбова Порта.
РЕЦЕПТИ
Грах с мента и сметана
250гр. грахови зърна
25г. масло
1 голяма връзка лук
2 клонки мента
0,5 чаша сметана
сол на вкус
Грахта се кисне цяла вечер в студена вода. Отцежда се, отново се слага във вода и се вари до омекване. Отцежда се и се слага в съд в близост до огъня. Маслото се разтопява и се запържва лука, след което се добавя заедно с ментата и сметаната към граха, подправя се на вкус. Много добра добавка към печено месо.
Грахов пудинг
Накисва се грахта за през нощта и на сутринта се изсушава. Вари се с няколко стръка мащерка. Отделно в масло се запържват лук и разни диви зеленчуци(киселец,лапад,...). Смесват се и се добавя яйце-да стегне. Сместта се слага в плат предварително намазан с масло и брашно и се стяга. Taка оформена се слага във водата в която се вари месо или се окачва над врящ котел за да се сготви на пара.
Кекс от зрял фасул
250гр. масло
500гр.брашно
500гр. сготвен стрит зрял фасул
500гр.мед
1 чаша натрошени лешници
Смесват се маслото и брашното и се добавя фасула. Смесват се меда и лешниците.
Оформят се малки понички и се готвят върху нагорещени камъни от двете страни.
Тези кексове са много хранителни и са се използвали при дълги пътувания.
По същият начин се приготвя и лещата- с по-малко накисване.
ВИНО и БИРА
Всеизвестно е, че келтите обожавали виното и бирата. Ферментацията и производството на алкохол са били една от най-ранните активности.
Една от най-древните рецепти за правене на бира е от ечемик.
Първо се намокря ечемика с вода и се оставя да преседи.
След това мокрите зърна се смесват с леко опечените ечемичени листа в голяма делва и се добавя още вода. Тази смес се оставя да ферментира. Tечността става доста плътна и трябва да се прецеди преди употреба.
Направа на дрожди
Този цикъл бил свързан както с правенето на хляб така също и с правенето на бира и вино. Главните празници през Бронзовата Епоха били свързани с фазите на Слънцето: слънцестоенетата и равноденствиетата които разделят годината на четири равни сезона. При Келтите годината също била разделена на четири части, но в различно време. Ако новото вино се слагало да ферментира след всеки празник, то ще бъде готово за следващият празник след три месеца. Келтската Нова Година съвпада с узряването на плодовете на бъз и направата на вино от бъз.
Този плод е един от най-богатите източници на “диви” дрожди в северна Европа.
Голямо количество от плодовете на бъз (напр:3 кг.) се поставят в съд и се добавят 1.5кг. мед и 4 литра вода. Поставя се на топло място и след няколко дена
започва ферментацията. Маха се от топлото място, покрива се с плат и се оставя за два месеца. Често се пробва като се добавя мед ако започва да става "сухо". На края на двата месеца виното се прецежда и се съхранява. То може да се покрие и тогава няма опасност от ферментация-стига да е в "сухо" състояние.
Келтите са съхранявали виното "сухо" и са го подслаждали с мед преди консумация. Утайката, която остава в бъчвата за съхранение се явява концентриран източник на дрожди. Част от тази утайка може да добави към други плодове за направата на ново вино. Също така тези дрожди се използват и за направата на хляб. Дрождите се съхраняват като се изсушат на слънце.
Има и друг начин за направата на мая без да се прави вино. Това става чрез ечемичено брашно. Малка част от брашно се смесва с гореща вода до получаването на тесто. Оформя се във формата на питка и се прави малка вдлъбнатина в средата. Поставя се на плоча и се нарязва леко с нож на кръст. Вдлъбнатината се запълва с топла вода и се поставя на топло място за няколко дена. Тестото ще ферментира и ще разцепи като презрял плод. В такава форма може да се добавя към брашното от което ще се пече хляба.
Бира
Въпреки, че хмелът и малцът са основните съставки на бирата-на практика всяка билка може да ферментира и да се превърне в алкохол.
Лек ейл
Тази напитка се е пила в големи количества по всяко време на деня, тъй като била нискоалкохолна.
150гр. хмел
1 чаша пшеничен малц (поникнали и изпечени зърна)
32 литра вода
1,5кг. мед
1 чаша натурални дрожди или 60г. мая
Хмелът и малцът се варят на тих огън с половината от водата за около 50 минути.
Тогава се добавя меда с останалата част от водата. Остава се да изстине и докато още е топла се добавят дрождите. Налива се в бъчва и се покрива с плат, след което се оставя да ферментира за четири дена. След последния ден ейла е готов за бутилиране и консумация.
Силен ейл
4 литра вода
500гр.ечемичени малцови зърна
500гр. мед
2 шепи хмел
1/2 чаша натурални дрожди или 30 гр. мая
Загрява се два литра вода и се добавят ечемиченият малци меда. В останалата вода се сварява хмела и се оставя да къкри за 10 минути. Смесват се и се наливат в голяма бъчва заедно с дрождите докато течността е още топла. Оставя се покрита с плат за три дена да ферментира. Ферментацията е доста силна и ще кипи затова е необходима по-дълбока бъчва. След това е готова за консумация или бутилиране.
Бира от смърч
30г. млади смърчови връхчета
30г. хмел
1 стрък бял равнец
1 връзка от боровинкови листа
2кг. мед
20 литра вода
2 чаши дрожди или 30гр. мая
Връхчетата се сваряват в малко вода за 30 минути, прецеждат се и се оставят.
Всички останали продукти се добавят към останалата вода с изключение на дрождите и се вари на тих огън 30 минути. Прецежда се като изстине и се добавят дрождите. Оставя се за ферментиране 24 часа след което се бутилира или консумира.
Бира от коприва
1 тава с коприва
30гр. хмел
500 гр. малц
2 литра вода
250гр. мед
1/2 чаша дрожди или 30гр. мая
Листата от коприва се измиват, добавя се хмелът и малца и се вари 30 минути. Прецежда се и се добавя меда. Докато е топла се добавят дрождите и се оставя да ферментира 3 дена. Прецежда се и се консумира след седмица или две когато е станала алкохолна.
Вместо коприва може да се използва и репейни листа.
Шипково Вино
1,5кг. шипки
4 литра вода
1 връзка листа от киселец
2кг. мед
1 чаша дрожди или 30 гр. мая
Шипките се сваряват за 10 минути заедно с листата от киселец. Шипките се смилат във водата и тогава се прецежда. Течността се налива в подходящ съд и се добавят дрождите и меда. Оставя се на топло място покрито с плат за два месеца. Тогава се бутилира и се оставя да отлежи една година преди консумация.
Вино от брезов сок
Получаването на брезов сок се основава на тези пет принципа:
1.Нарезите върху дървото трябва да бъдат направени само през първите две седмици на месец март.
2.Само възрастните дървета трябва да бъдат използвани.
3.Сока е близо до кората не е необходимо да се дълбаят дълбоки дупки.
4.Повече от 4 литра от едно дърво не се взимат.
5.Дупката се запушва с дървена тапа когато се свърши с процедурата.
Същата може да се използва и следващата година.
Краят на туба се набутва в отвора на дървото, така че да не попадат инсекти вътре.
След два дена трябва да има четири литра брезов сок.
4 литра брезов сок
1/2 чаша от бял винен оцет.
1,5 кг. мед
1 чаша от изсушени плодове на бъз
Добавя сегореща вода към плодовете и се оставят за през нощта.
Добавят се брезовият сок и останалите продукти и се оставят да ферментират.
Прецежда се и бутилира след шест месеца. Това вино е нужно да преседи една година преди да се консумира.
Вино от малини и къпини
1,5кг. къпини
1,5кг. малини
8 литра вода
500гр. мед
1 чаша дрожди или 30 гр. мая
Вряла вода се излива върху плодовете в голям съд и се смилат докато са топли.
Прибавят се дрождите и меда. Покрива се с плат и се оставя за два месеца.
Пробва се на вкус и при необходимост се добавя мед.
След това се прецежда и се съхранява в "сухо" състояние.
В Шотландия и до днес се приготвя една древна алкохолна рецепта от кобилешко мляко.
Сладки кнедли
500гр. брашно
2 яйца
125гр. мед
Мляко за разбъркване
Яйцата, меда и брашното се разбъркват заедно. Постепенно се добавя млякото до получаването на тесто . В съд се завира вода и в нея се слагат оформените от лъжица кнедли. Варят се 10 минути и се консумират още топли. За по-добър вкус се добавят лешници.
http://www.oakgate.hit.bg/EGEDNEVEN_BIT2.htm
За добре дошъл: ето какви интересни /келтски/ рецепти намерих на сайта на Дъбова Порта.
РЕЦЕПТИ
Грах с мента и сметана
250гр. грахови зърна
25г. масло
1 голяма връзка лук
2 клонки мента
0,5 чаша сметана
сол на вкус
Грахта се кисне цяла вечер в студена вода. Отцежда се, отново се слага във вода и се вари до омекване. Отцежда се и се слага в съд в близост до огъня. Маслото се разтопява и се запържва лука, след което се добавя заедно с ментата и сметаната към граха, подправя се на вкус. Много добра добавка към печено месо.
Грахов пудинг
Накисва се грахта за през нощта и на сутринта се изсушава. Вари се с няколко стръка мащерка. Отделно в масло се запържват лук и разни диви зеленчуци(киселец,лапад,...). Смесват се и се добавя яйце-да стегне. Сместта се слага в плат предварително намазан с масло и брашно и се стяга. Taка оформена се слага във водата в която се вари месо или се окачва над врящ котел за да се сготви на пара.
Кекс от зрял фасул
250гр. масло
500гр.брашно
500гр. сготвен стрит зрял фасул
500гр.мед
1 чаша натрошени лешници
Смесват се маслото и брашното и се добавя фасула. Смесват се меда и лешниците.
Оформят се малки понички и се готвят върху нагорещени камъни от двете страни.
Тези кексове са много хранителни и са се използвали при дълги пътувания.
По същият начин се приготвя и лещата- с по-малко накисване.
ВИНО и БИРА
Всеизвестно е, че келтите обожавали виното и бирата. Ферментацията и производството на алкохол са били една от най-ранните активности.
Една от най-древните рецепти за правене на бира е от ечемик.
Първо се намокря ечемика с вода и се оставя да преседи.
След това мокрите зърна се смесват с леко опечените ечемичени листа в голяма делва и се добавя още вода. Тази смес се оставя да ферментира. Tечността става доста плътна и трябва да се прецеди преди употреба.
Направа на дрожди
Този цикъл бил свързан както с правенето на хляб така също и с правенето на бира и вино. Главните празници през Бронзовата Епоха били свързани с фазите на Слънцето: слънцестоенетата и равноденствиетата които разделят годината на четири равни сезона. При Келтите годината също била разделена на четири части, но в различно време. Ако новото вино се слагало да ферментира след всеки празник, то ще бъде готово за следващият празник след три месеца. Келтската Нова Година съвпада с узряването на плодовете на бъз и направата на вино от бъз.
Този плод е един от най-богатите източници на “диви” дрожди в северна Европа.
Голямо количество от плодовете на бъз (напр:3 кг.) се поставят в съд и се добавят 1.5кг. мед и 4 литра вода. Поставя се на топло място и след няколко дена
започва ферментацията. Маха се от топлото място, покрива се с плат и се оставя за два месеца. Често се пробва като се добавя мед ако започва да става "сухо". На края на двата месеца виното се прецежда и се съхранява. То може да се покрие и тогава няма опасност от ферментация-стига да е в "сухо" състояние.
Келтите са съхранявали виното "сухо" и са го подслаждали с мед преди консумация. Утайката, която остава в бъчвата за съхранение се явява концентриран източник на дрожди. Част от тази утайка може да добави към други плодове за направата на ново вино. Също така тези дрожди се използват и за направата на хляб. Дрождите се съхраняват като се изсушат на слънце.
Има и друг начин за направата на мая без да се прави вино. Това става чрез ечемичено брашно. Малка част от брашно се смесва с гореща вода до получаването на тесто. Оформя се във формата на питка и се прави малка вдлъбнатина в средата. Поставя се на плоча и се нарязва леко с нож на кръст. Вдлъбнатината се запълва с топла вода и се поставя на топло място за няколко дена. Тестото ще ферментира и ще разцепи като презрял плод. В такава форма може да се добавя към брашното от което ще се пече хляба.
Бира
Въпреки, че хмелът и малцът са основните съставки на бирата-на практика всяка билка може да ферментира и да се превърне в алкохол.
Лек ейл
Тази напитка се е пила в големи количества по всяко време на деня, тъй като била нискоалкохолна.
150гр. хмел
1 чаша пшеничен малц (поникнали и изпечени зърна)
32 литра вода
1,5кг. мед
1 чаша натурални дрожди или 60г. мая
Хмелът и малцът се варят на тих огън с половината от водата за около 50 минути.
Тогава се добавя меда с останалата част от водата. Остава се да изстине и докато още е топла се добавят дрождите. Налива се в бъчва и се покрива с плат, след което се оставя да ферментира за четири дена. След последния ден ейла е готов за бутилиране и консумация.
Силен ейл
4 литра вода
500гр.ечемичени малцови зърна
500гр. мед
2 шепи хмел
1/2 чаша натурални дрожди или 30 гр. мая
Загрява се два литра вода и се добавят ечемиченият малци меда. В останалата вода се сварява хмела и се оставя да къкри за 10 минути. Смесват се и се наливат в голяма бъчва заедно с дрождите докато течността е още топла. Оставя се покрита с плат за три дена да ферментира. Ферментацията е доста силна и ще кипи затова е необходима по-дълбока бъчва. След това е готова за консумация или бутилиране.
Бира от смърч
30г. млади смърчови връхчета
30г. хмел
1 стрък бял равнец
1 връзка от боровинкови листа
2кг. мед
20 литра вода
2 чаши дрожди или 30гр. мая
Връхчетата се сваряват в малко вода за 30 минути, прецеждат се и се оставят.
Всички останали продукти се добавят към останалата вода с изключение на дрождите и се вари на тих огън 30 минути. Прецежда се като изстине и се добавят дрождите. Оставя се за ферментиране 24 часа след което се бутилира или консумира.
Бира от коприва
1 тава с коприва
30гр. хмел
500 гр. малц
2 литра вода
250гр. мед
1/2 чаша дрожди или 30гр. мая
Листата от коприва се измиват, добавя се хмелът и малца и се вари 30 минути. Прецежда се и се добавя меда. Докато е топла се добавят дрождите и се оставя да ферментира 3 дена. Прецежда се и се консумира след седмица или две когато е станала алкохолна.
Вместо коприва може да се използва и репейни листа.
Шипково Вино
1,5кг. шипки
4 литра вода
1 връзка листа от киселец
2кг. мед
1 чаша дрожди или 30 гр. мая
Шипките се сваряват за 10 минути заедно с листата от киселец. Шипките се смилат във водата и тогава се прецежда. Течността се налива в подходящ съд и се добавят дрождите и меда. Оставя се на топло място покрито с плат за два месеца. Тогава се бутилира и се оставя да отлежи една година преди консумация.
Вино от брезов сок
Получаването на брезов сок се основава на тези пет принципа:
1.Нарезите върху дървото трябва да бъдат направени само през първите две седмици на месец март.
2.Само възрастните дървета трябва да бъдат използвани.
3.Сока е близо до кората не е необходимо да се дълбаят дълбоки дупки.
4.Повече от 4 литра от едно дърво не се взимат.
5.Дупката се запушва с дървена тапа когато се свърши с процедурата.
Същата може да се използва и следващата година.
Краят на туба се набутва в отвора на дървото, така че да не попадат инсекти вътре.
След два дена трябва да има четири литра брезов сок.
4 литра брезов сок
1/2 чаша от бял винен оцет.
1,5 кг. мед
1 чаша от изсушени плодове на бъз
Добавя сегореща вода към плодовете и се оставят за през нощта.
Добавят се брезовият сок и останалите продукти и се оставят да ферментират.
Прецежда се и бутилира след шест месеца. Това вино е нужно да преседи една година преди да се консумира.
Вино от малини и къпини
1,5кг. къпини
1,5кг. малини
8 литра вода
500гр. мед
1 чаша дрожди или 30 гр. мая
Вряла вода се излива върху плодовете в голям съд и се смилат докато са топли.
Прибавят се дрождите и меда. Покрива се с плат и се оставя за два месеца.
Пробва се на вкус и при необходимост се добавя мед.
След това се прецежда и се съхранява в "сухо" състояние.
В Шотландия и до днес се приготвя една древна алкохолна рецепта от кобилешко мляко.
Сладки кнедли
500гр. брашно
2 яйца
125гр. мед
Мляко за разбъркване
Яйцата, меда и брашното се разбъркват заедно. Постепенно се добавя млякото до получаването на тесто . В съд се завира вода и в нея се слагат оформените от лъжица кнедли. Варят се 10 минути и се консумират още топли. За по-добър вкус се добавят лешници.
http://www.oakgate.hit.bg/EGEDNEVEN_BIT2.htm
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°40
Re: Добре дошли!
Добре дошъл само ако може рецептите в темата да ги пуснеш. Само един въпрос имам фасулът не идва ли от "Новият свят" ?
Бъдъмба- Брой мнения : 215
Join date : 05.01.2012
Местожителство : Варна
- Post n°41
Re: Добре дошли!
Не съвсем - http://media.snimka.bg/s1/0670/027583273-big.jpg
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°42
Re: Добре дошли!
Моя грешка тогава. Иначе гледах по научнопопулярките не че им имам вяра де но даваха че испанците като открили "Западните Индии" и намерили баски рибарски лодки та....
last roman- Брой мнения : 124
Join date : 12.02.2012
Age : 43
Местожителство : Serdica
- Post n°43
Re: Добре дошли!
като цяло се приема, че древните са готвели с бакла /Vicia faba/, а не с фасул. Oт това, което съм учил по ботаника си спомням, че точно фасулът, наред с картофите, доматите, царевицата и пр. е донесен от Америка.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris
ЩИТ- Брой мнения : 35
Join date : 07.07.2012
- Post n°44
Re: Добре дошли!
Здравейте. Казвам се Мирослав Сланев от гр. Велики Преслав. Занимавам се с охрана. Член съм на "Традиция" от 3 години. Участвал съм в доста възстановки у нас и в чужбина. До сега се интересувах само от периода на хайдушкото движение и РТОВ. От скоро активно търся информация за ПБЦ, и активно работя по въпроса /на ниво Общинска управа/ за възраждане на средновековните битки на Цар Симеон Велики в града ни. За сега нещата вървят добре и живот и здраве, с ваша помощ догодина ще воюваме в старата столица
Sondoke- Брой мнения : 297
Join date : 11.12.2011
Местожителство : Романия
- Post n°46
Re: Добре дошли!
Здравейте. Казвам се Мирослав Сланев от гр. Велики Преслав. Занимавам се с охрана. Член съм на "Традиция" от 3 години. Участвал съм в доста възстановки у нас и в чужбина. До сега се интересувах само от периода на хайдушкото движение и РТОВ. От скоро активно търся информация за ПБЦ, и активно работя по въпроса /на ниво Общинска управа/ за възраждане на средновековните битки на Цар Симеон Велики в града ни. За сега нещата вървят добре и живот и здраве, с ваша помощ догодина ще воюваме в старата столица
Привет ! Добре дошъл ! Ще се радваме да ти помогнем с каквото можем .За това време макар изображенията да са малко , а находките от археологията несигурни има и доста писмени свидетелства .Отвори тема за онова време от ПБЦ на което смятате да реконструирате и с радост ще го обсъдим и направим опит да установим изгледа на българската и ромейската войска .Поздрави !
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°47
Re: Добре дошли!
"Здравейте. Казвам се Мирослав Сланев от гр. Велики Преслав. Занимавам се с охрана. Член съм на "Традиция" от 3 години. Участвал съм в доста възстановки у нас и в чужбина. До сега се интересувах само от периода на хайдушкото движение и РТОВ. От скоро активно търся информация за ПБЦ, и активно работя по въпроса /на ниво Общинска управа/ за възраждане на средновековните битки на Цар Симеон Велики в града ни. За сега нещата вървят добре и живот и здраве, с ваша помощ догодина ще воюваме в старата столица"
Прекрасно!!!
Санде викам да не оставяме инициативата на човека ми още утре да почваме....
Прекрасно!!!
Санде викам да не оставяме инициативата на човека ми още утре да почваме....
ЩИТ- Брой мнения : 35
Join date : 07.07.2012
- Post n°48
Re: Добре дошли!
Благодаря Ви сърдечно за желанието. Гарантирам, че не само аз се интересувам от темата, но не коментират защото повечето от пишещите се водат от изображения, които нямат нищо общо с войската. На стенописите са изобразявани всичко друго, но не и редовна войска. Като започнеш от боляри, канонизирани светци и войни и какво ли още не. Войника по изображенията не е редовия, който ни интересува, и само гадаем за идеята на иконописеца. Мисля, че има голямо заблуждение относно облеклото, но не твърдя, че е така. Всеки изразява мнение и целта ни е да се доближим по възможност до истината. Ще помоля ако има професионални дългогодишни изследователи да вземат отношение наред с новоучащите. Ако не, ще се доверим на младежта, чиято инициатива и хъс ще ни доближат до това което ни интересува. Евала на хъса им. Кефя се на желанието им, на фона на дрогираните им набори. Момчета и момичета, благодаря Ви от името на всички и Ви чакаме и на бойното поле. А сега помагайте да се въоръжим. С най добри пожелания Миро!
Hobgoblin- Брой мнения : 301
Join date : 14.12.2011
Age : 36
Местожителство : Бургас
- Post n°49
Re: Добре дошли!
Милен Петров и Пламен Мечев ще са доста полезни по-темата за българите а Иван Рендаков и Римлянина за византийците. Колкото до инвентара там също има от къде да се черпи и въпреки че всичко за нашите предци от периода е доста размито не е ептен тъмна Индия.
Даже всъщност най-големият проблем са конете ....
Даже всъщност най-големият проблем са конете ....
Последната промяна е направена от Hobgoblin на Нед Юли 08, 2012 10:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път
ЩИТ- Брой мнения : 35
Join date : 07.07.2012
- Post n°50
Re: Добре дошли!
Давай моля те, че няма време. Пускай каквото имаш.