От древни времена костта е била един от основните материали за изработка на сечива,накити,оржие и т.н.В момента слонова и моржова кост(всъщност са зъбите) е почти невъжможно да се намери или цената е недостъпна.По тази причина за целта се използва масово говеждата кост.Ползва се само тази от джолана,защото е с дебела стена и без порестата сърцевина.
След като си набавим костите от някоя транжорна или екарисаж(не препоръчвам),отрязваме с ножовка или на цирколяр(задължително със зъби без чапраз!) ставите.След това поставяме в съд със студена вода и варим неколкократно,като след всеки път изхвърляме водата,а след втория добавяме и калцинирана сода за обезмасляване.Важно условие е след всяко варене костите да са напълно изстинали,за да не се спукат от студената вода.И вече имаме готовите заготовки,а какво ще правим от тях зависи изцяло от въображението и майсторлъка ни.
ИНСТРУМЕНТИ:
Ножовка,циркуляр,златарско лъкче,длета(като тези за дърворезба,но много по-малки),часовникарски пилички(важно е да се ползват само за обработката на кост,за да не се захабяват от друг материал),различни по едрина шкурки,полировъчна шайба(бяла!) и зъботехническа шлайфпаста(бяла!),клечки за зъби.
ЗАБЕЛЕЖКА:В никакъв случай не ползвайте залена шлайфпаста,защото се набива в порите на костта и след това с нищо не се маха,а визията е меко казано-отвратителна.
След като си набавим костите от някоя транжорна или екарисаж(не препоръчвам),отрязваме с ножовка или на цирколяр(задължително със зъби без чапраз!) ставите.След това поставяме в съд със студена вода и варим неколкократно,като след всеки път изхвърляме водата,а след втория добавяме и калцинирана сода за обезмасляване.Важно условие е след всяко варене костите да са напълно изстинали,за да не се спукат от студената вода.И вече имаме готовите заготовки,а какво ще правим от тях зависи изцяло от въображението и майсторлъка ни.
ИНСТРУМЕНТИ:
Ножовка,циркуляр,златарско лъкче,длета(като тези за дърворезба,но много по-малки),часовникарски пилички(важно е да се ползват само за обработката на кост,за да не се захабяват от друг материал),различни по едрина шкурки,полировъчна шайба(бяла!) и зъботехническа шлайфпаста(бяла!),клечки за зъби.
ЗАБЕЛЕЖКА:В никакъв случай не ползвайте залена шлайфпаста,защото се набива в порите на костта и след това с нищо не се маха,а визията е меко казано-отвратителна.