Инфо за материалите,инструментите и кройките.
2 posters
Обущарство
гаден пухчо- Брой мнения : 552
Местожителство : Филипопол
- Post n°1
Обущарство
Бъдъмба- Брой мнения : 215
Местожителство : Варна
- Post n°2
Re: Обущарство
Преди около две години се бях оплакала в Традиция от средновековните си обувки (т.нар. обърнати, шити разбира се по западноевропейска кройка) - подметките им се хлъзгаха безобразно и по лагери няколко пъти бях падала наистина кофти. Помолих за помощ в присобяването им за нормално ходене.
Помощ не получих, за сметка на това отнесох купища критика за това как не мога да ходя, как не разбирам колко са удобни такива обувки, колко са съвършени и пригодени за всякакъв терен всъщност, как съвременните хора стъпват по различен начин, но с малко повече трениране всичко си идва на мястото. Чак чертежи на ходило ми пускаха, за ми докажат колко съм дефектна, а скъпия ми лорд Рутвен напълно сериозно ми предложи да се пребия, за да демонстрирам малко по-сериозно отношение към възстановките.
Истината се оказа далеч по-безинтересна - едно време чисто и просто са имали стабилни твърди подметки, укрепени с метални налчета и шипчета за хлъзгав терен. Навремето намерих снимки и описания на находки само от далечния север, но вчера докато търсех инфо за средновековните бижута внезапно попаднах на находки и от България.
Пожелавам ви да си стоите стабилно на мястото и никога да не опирате до помощ от дървени философи :-Р
http://media.snimka.bg/s1/2183/030609086-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/2183/030609087-big.jpg
Обърнете внимание и на средновековната шкурка, аз поне такова нещо досега не бях виждала.
Помощ не получих, за сметка на това отнесох купища критика за това как не мога да ходя, как не разбирам колко са удобни такива обувки, колко са съвършени и пригодени за всякакъв терен всъщност, как съвременните хора стъпват по различен начин, но с малко повече трениране всичко си идва на мястото. Чак чертежи на ходило ми пускаха, за ми докажат колко съм дефектна, а скъпия ми лорд Рутвен напълно сериозно ми предложи да се пребия, за да демонстрирам малко по-сериозно отношение към възстановките.
Истината се оказа далеч по-безинтересна - едно време чисто и просто са имали стабилни твърди подметки, укрепени с метални налчета и шипчета за хлъзгав терен. Навремето намерих снимки и описания на находки само от далечния север, но вчера докато търсех инфо за средновековните бижута внезапно попаднах на находки и от България.
Пожелавам ви да си стоите стабилно на мястото и никога да не опирате до помощ от дървени философи :-Р
http://media.snimka.bg/s1/2183/030609086-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/2183/030609087-big.jpg
Обърнете внимание и на средновековната шкурка, аз поне такова нещо досега не бях виждала.
гаден пухчо- Брой мнения : 552
Местожителство : Филипопол
- Post n°3
Така ли иначе съществува допустим компромис,залепят се гумени подметки и "пей сърце",колкото до петълите и налчетата,те са за да не се изтъркват обувките на най-уязвимите места-пръстите и петата.тези аксесоари до скоро се ползваха,поставяха се най-вече на обувките с гьонени подметки и токове,а самите подметки се ковяха с клечки за зъби към основната подметка.самите петъли предполагат съществуването на токове на обувките и трябва да бъдат отнесени към един малко по-късен период.съществуват както железни(стоманени),така бронзови.
Бъдъмба- Брой мнения : 215
Местожителство : Варна
- Post n°4
"Петълите", както ги наричаш, без съмнение се слагат за здравина. Но от някои от тях стърчат навън едни шипченца, чиято цел явно е да предпазва от хлъзгане.
За токовете не съм много съгласна. Ако беше цяла плочка ок, определено има ток. Но на снимката се вижда нещо като подковичка, която просто следва очертанието на подметката в двата й края. Спокойно може да се сложи и на равна такава.
При всички положения метални джаджички няма как да се сложат на тънка мека подметка, така че тези тук със сигурност не за предназначени за "обърнати" обувки.
За токовете не съм много съгласна. Ако беше цяла плочка ок, определено има ток. Но на снимката се вижда нещо като подковичка, която просто следва очертанието на подметката в двата й края. Спокойно може да се сложи и на равна такава.
При всички положения метални джаджички няма как да се сложат на тънка мека подметка, така че тези тук със сигурност не за предназначени за "обърнати" обувки.