Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Join the forum, it's quick and easy

Балканите през вековете

Впишете се с вашата регистрация, ако нямате такава регистрирайте се.

Балканите през вековете

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Балканите през вековете

Дискусионен форум, за Европейският югоизток. Антични и средновековни Балкани.

5 posters

Материалите

Бъдъмба
    Бъдъмба

Брой мнения : 215
    Местожителство : Варна

Материалите Empty Материалите

Писане by Бъдъмба Сря Май 30, 2012 7:23 pm

От доста време се каня да захапя въпроса за материалите, от които се изработва средновековната екипировка. Когато някой новак пита как да си почне костюма стандартният отговор е "ползвай естествени материали", но какви са точно тези естествени материали, къде и как се употребяват, каква им е технологията - тези неща обикновено остават неизяснени. Необходимо е да се опише по-подробно какво е намерено на местна почва, за да не изглеждаме по лагерите като армия от клонирани Wink
    За съжаление, както е тръгнало, аз няма да си подредя скоро събраната информация. Дотук се преборих само с частта за копчетата и я пускам неофициално
    http://badamba.info/BySource/materials.html
    (засега се влиза само от този линк). За сметка на това съм сигурна, че разни гадни пухове, блъгари, студенти по археология и прочие сволоч са напълно в състояние да допълнят - какви тъкани са изкопавани при разкопките, какви мъниста и апликации, какви украси и т.н., и т.н. Давам ви начален тласък, един вид Very Happy
    blagar7
    blagar7

Брой мнения : 43
    Местожителство : гр.Сливен

Материалите Empty Re: Материалите

Писане by blagar7 Чет Май 31, 2012 7:02 am

Даа, много интересна и необходима тема. Това пък за копчетата е супер важно.Веднага ще се включа с каквото мога.
    blagar7
    blagar7

Брой мнения : 43
    Местожителство : гр.Сливен

Писане by blagar7 Чет Май 31, 2012 3:35 pm

Археологически находки

Нови Пазар: в гробове № 27, 33 и 38 – запазени отпечатъци от ленена тъкан (Станчев Ст., Иванов Ст. Некрополът до Нови Пазар…, с. 18)

Кюлевча:
    1. следи от тъкани – гробове № 38, 42, 89; масовия гроб № 80 – при скелети № 2, 3, 7;
    2.следи от кожа - гробове № 55, № 79 (при главата – “дъбена кожа”); масовия гроб № 80 – при главата на скелет № 14 – кожа; при краката на скелет № 5 – остатъци от гьон, същото и при краката на скелета в гроб № 84 (Въжарова Ж. Славяни и прабългари по данни на некрополите от VІ-ХІ в. на територията на България. София. 1976)

Плиска: Части от кожух с кожени копчета, фина тъкан и кожен колан са открити при един от скелетите, открит в гробницата в църквата в “Обект 31” в Плиска (Михайлов Ст. Разкопки в Плиска през 1959-1961 г. – ИАИ, ХХVІ, 1963, с 28-29; Въжарова Ж. Славяни и прабългари….,. )
    Част от златотъкана тъкан е открита в саркофаг №4 от некропола до Голямата базилика в Плиска. Също там са открити остатъци от кожен облечен в лен колан и части от кожени обувки. В същия некропол, в близост до четирите каменни саркофага е проучен и грунтов некропол с 26 гроба. В гроб № 20, отляво до поясната част е открита част от сърмена тъкан (златни нишки).( Михайлов Ст. Каменните саркофази до Голямата базилика в Плиска. – Плиска-Преслав, т.І, София. 1979).

Писмени извори

Византийският хронист Никифор Григора описва българските войни –пазачи на планинските проходи по Струма като: ,, облечени в черни дрехи, които бяха от вълна и овчи кожи, които сами си приготвяли от овцете, когато имали нужда” (ГИБИ ТомXI. стр.149 Никифор Григора.Византийска история)

За копринени платове дарени от император Юстиниан ІІ на кан Тервел се споменава в Свидас лексикон (ГИБИ, V Свидас лексикон, с. 309-310), а за готови дрехи и скъпа червена кожа в договора между България и Византия от 716 г: “….одежди и червени кожи, на стойност до 30 литри злато” (ГИБИ, ІІІ Теофан Изповедник, с. 285)

Добре известно е и друго сведение на Свидас лексикон относно това, че българите носят облекло подобно на аварското : ,, На българите се харесала носията на аварите, те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени. ” (ГИБИ том V стр.309 XXIX.Свидас. Азбучник(Suidas Lexicon) стр.309) Интересното е , че това аварско облекло и то специално горната войнска дреха (ιμάτια) с дължина под коленете наречена от Маврикий зостария (ζωστάρια) е изработена от ,,лен, от козина или от шаяк….( ГИБИ том IV, Маврикий. Стратегикон Mavricii. Artis militaris libri diodecium стр.273. Преводът от латински в пълното руско издание Тактика и Стратегика. Маврикий . С.Петербург. 1903г пък е следния: ,,Одежда самих воинов должна быть просторна, длинна и красива, как у аваров. Зостарии же говорю, наиболее пригодными были бы льняные, косматые или гладкие такой длины, чтобы прикрывали колени воинов, когда они сидят на лошадях.”

Според Книга на Епарха от X век, скъпи копринени платове се доставяли в България и по пътя на търговията , в замяна на българския лен: ,,Ако бъдат внесени стоки като лен или мед, било от българи или други народи..” срещу него те получавали ,, било шестлактови(1лакът-46см) или по-тесни копринени(пурпурни) платове (Блатиа) , било панделки и копринени тъкани ( ГИБИ, V Книга на Епарха, стр. 10-11)

Според Лъв Дякон дрехите от кожа не са чужди и на владетелят на България цар Петър, за което ромейския император Никифор Фока изгонвайки неговите пратеници дошли за обичайния данък, казва: ,,Вървете си и обадете на вашия господар облечения в кожух кожогризец…” (ГИБИ, V Лъв Дякон, с. 247)

Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Вто Юли 10, 2012 7:14 pm

В първия си пост съм забравила да уточня, че нещата, което пускам, са от периода на Второто царство. Доколкото виждам, Блъгар покрива Първото, така че всичко е наред Very Happy
    Колеги, малко ме разочаровате - за месец и нещо само един отговор в темата. Толкова ли няма какво да се каже или просто не ви е интересно?
    Линкът е ъпдейтнат - http://badamba.info/BySource/materials.html
    Умишлено не съм споменала текстилните ленти, апликирани по дрехите, защото спадат в категория "Украси". Приемам предложения за структурата на статията - дали да изреждам поименно находките, както е направил Блъгар, или да описвам категории; какво друго да включа и какво вас ви интересува.
    Помогнете да свършим нещо полезно заедно Very Happy

П.П. Забравих да пиша, че приемам и критики.

Последната промяна е направена от Бъдъмба на Вто Юли 10, 2012 7:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
    Sondoke
    Sondoke

Брой мнения : 297
    Местожителство : Романия

Писане by Sondoke Вто Юли 10, 2012 7:23 pm

Не че нямам интерес .Но имах доста ангажименти тези месеци , а и имам нужда от малко разтоварване Smile
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Вто Юли 10, 2012 8:33 pm

Преди малко Пуха ми показа как сте разтоварвали в Асеновград. Като се има предвид кой взе втора награда за стрелба на миналогодишния Червен, това чувалче има голям късмет че не успях да дойда Razz
    ????
    Гост

Писане by ???? Вто Юли 10, 2012 11:23 pm

ЪЪЪЪЪ за метерията на чувалчето ли става на въпрос. За догодина мислим да го украсим и с копчета. 7 бр. по средата и три от лявата му страна. Ако има интерес мога да сканирам идната седмица: Текстил от средновековни археол. обекти от България - Иван Чокоев
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Сря Юли 11, 2012 8:23 am

За изображението на чувалчето става въпрос Razz Предполагам е нанасяно със средновековно мастило.
    Чокоев аз го имам, но предполагам за всички тук ще е полезно, ако е качен и онлайн. Книжката обаче не се държи много добре при напъхване в скенера.
    ????
    Гост

Писане by ???? Сря Юли 11, 2012 10:51 am

affraid Разбира се, че е със средновековно мастило. На место го правиха. За другия може да е 3D изображението. Ще Опитам да я сканирам и каквото сабя покаже
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Нед Авг 12, 2012 2:24 pm

Не знам как са цените на платовете по вашите краища, но миналата седмица ми доложиха за сезонно намаление в един от проверените ми магазини.
    Качествен лен - 7-10-12лв. метъра ; естествена коприна (тънка, за туники) - 13-15лв.
    Имаше и разни воали, но тук други жени не влизат, та ги прескачам.
    Ако някой ще си шие нещо и проявява интерес, да свирка.
    ????
    Гост

Писане by ???? Нед Авг 12, 2012 4:49 pm

Може ли името и мястото на магазина. Лен от 8,50 до 15 лева. Коприна от 22 лв. нагоре. А някой да има информация къде има църковни магазини?
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Брой мнения : 774
    Местожителство : Станимака

Писане by Протостратор Нед Авг 12, 2012 4:50 pm

В Асеновград има магазин където лена е 3.50 лв, а вълната 6.50
    при разпродажба на платове дори са по - ниски цените.
    Няма голям избор на цветове, но поне са евтини.
    Сега мисля да си направя син кавтан да ми ходи на наметалото Very Happy
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Нед Авг 12, 2012 6:18 pm

Магазина е в центъра, до голяма варненска дупка (ако идваш откъм подлез Шипка - гледаш вдясно). Не знам да има име.
    Вълната тук принципно е по 10-15лв., но още не са я извадили.

П.П. Да не си ушиете всички еднакви кафтани, ей!
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Нед Авг 12, 2012 7:19 pm

В Пловдив има църковен магазин,за какво ти е.Има страхотни платове на страхотни цени...80лв/м примерно.Купувах от там покрай "Върбишкия".
    За съжаление избора на платове в асеновдрадското магазинче е много малък за нашите нужди.
    Една мостра от "попския"магазин:

https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/41/51881453.jpg/
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Нед Авг 12, 2012 9:45 pm

Съвсем забравих, и във Варна има църковен магазин, платове подобни на показания от Пуха, цени около 60лв./м
    Между централна поща, Катедралата и училище "Димчо Дебелянов" се намира.
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пон Авг 13, 2012 7:22 am

Страхотни цени? 60-80 лв.метъра?
    Страхотни цени са но не за куповача Very Happy
    Като си оправя едни неща ако останат пари ще направя един кафтан, но ще е без процепи, че да не станем като клонинги с Данчо
    ????
    Гост

Писане by ???? Пон Авг 13, 2012 7:57 am

За плат за украса на кафтаните ми трябва църковния магазин. Нали знаем, че със скъпите платове са украсявали кафтаните. Аз имам 2 кафтана с разрез до кръста по Менелогия на Василий ІІ. Сега почти съм ушил един от изображение по книгата - ТЕКСТИЛ от средновековни археологически обекти в България, изоб.50 но от вълна пурпурна от скрина на баба Smile. Та за него ми трябва някоя по гъзарска украса. А плата ми трябва,финен и малко по груб. За две ризи и три кафтана. http://www.asgard.tgorod.ru/image/caftan/sm/p8s.jpg
    и
    http://ic.pics.livejournal.com/avsen/8542352/7835/600.jpg
    Бъдъмба
    Бъдъмба

Писане by Бъдъмба Пон Авг 13, 2012 11:21 am

Ами, Тиърсе, както обича да повтаря рекламното лице от чувалчето ви, да си гъзар е скъпо. Платове със средновековна шарка може би могат да се намерят в нормалните магазини по-евтино, но ще са изцяло от изкуствени нишки. За църковни дрехи подобно нещо е недопустимо - малко по-невнимателно боравене със свещичка и одеждата е съсипана, а с повече лош късмет и свещеника е подпален. Сърмотъканите платове са били страшно скъпи навремето, цената не е неоправдана и сега.

Йерихо, високо се целиш Smile От църковния магазин можеш да се оборудваш за прабългарските кафтани, но за Калояновата дреха ти трябва златен ширит. Пробвай в кючекинския магазин на Пискюлиев.
    Имаш ли книжката на Инкова?
    Протостратор
    Протостратор
    Администратор
    Администратор

Писане by Протостратор Пон Авг 13, 2012 12:03 pm

Значи една дреха като за аристократ или болярин ще тряя да си продам апартамента Very Happy
    ????
    Гост

Писане by ???? Пон Авг 13, 2012 1:58 pm

Ами не болестите или кризата, ами газарията ще ми види сметката Smile. За коя книга говориш? Калояновата одежда не е за мене за съжаление за клиент е.
    гаден пухчо
    гаден пухчо

Брой мнения : 552
    Местожителство : Филипопол

Писане by гаден пухчо Пон Авг 13, 2012 4:31 pm

То в П-в има склад за такива неща,с невероятен избор,ама трябва клиента да си избере.

Sponsored content

Писане by Sponsored content

В момента е: Пон Ное 25, 2024 11:40 am